Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Victoria Hislopová - Ostrov

Victoria Hislopová - Ostrov
Victoria Hislopová - Ostrov

V zlomovom okamihu života zatúži Alexis Fieldingová spoznať minulosť svojej matky Sofie. Tá o nej nikdy nerozprávala, prezradila iba to, že skôr, ako sa presťahovala do Londýna, vyrastala v malej krétskej dedinke. Keď sa Alexis rozhodne navštíviť Krétu, matka jej dá list pre svoju priateľku s prísľubom, že od nej sa dozvie viac.

Po príchode do Plaky Alexis zisťuje, že mestečko leží neďaleko opusteného ostrova Spinalonga - niekdajšej gréckej kolónie malomocných. A keď vyhľadá maminu priateľku Fotini, vypočuje si príbeh, ktorý Sofia celý život tajila: príbeh jej prastarej mamy Eleni, jej dcér a rodiny, ktorú rozdelili tragédie, vojna a vášne. Alexis si vtedy uvedomí, ako veľmi dôverne je spojená s ostrovom, jeho smutnou históriou a ako ich všetkých držia tajomstvá minulosti v mocnom zovretí…

Ukážka:

"Príbeh tvojej mamy je príbehom tvojej starej mamy, a ten je súčasťou príbehu tvojej prastarej mamy. Je aj príbehom tvojej pratety. Ich životy boli prepletené - a to je to, čo máme na mysli, keď hovoríme o osude Grécka. Náš takzvaný osud do značnej miery určujú naši predkovia, nie hviezdy. Ak hovoríme o dávnej histórii, vždy sa odvolávame na osud - no nemyslíme tým nič nekontrolovateľné. Pravdaže, zdá sa, že udalosti sa odohrávajú znenazdajky, že menia smerovanie našich životov, ale čo sa prihodí nám, v skutočnosti určuje konanie ľudí okolo nás a tých, ktorí na tento svet prišli pred nami."

Alexis to začínalo mierne znervózňovať. Nedobytnosť matkinej minulosti, pred ňou celý život tak pevne uzamknutá, povolí. Všetky tajomstvá vyjdú na svetlo sveta… Vtedy si však položila otázku, či to naozaj chce. Hľadela ponad more na blednúce obrysy Spinalongy a už s nostalgiou spomínala na popoludnie, ktoré tam strávila. Pandora ľutovala, že otvorila skrinku. Bude to tak aj s ňou?

www.ikar.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu