Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

DAVE DEWITT - Da Vinciho KUCHYŇA - Tajná história talianskej kuchyne

DAVE DEWITT - Da Vinciho KUCHYŇA - Tajná história talianskej kuchyne
DAVE DEWITT - Da Vinciho KUCHYŇA - Tajná história talianskej kuchyne

V čase, keď v ranorenesančnom Taliansku zúrili vojny medzi mestskými štátmi, záhadný génius Leonardo da Vinci vytvoril niektoré z najvýznamnejších umeleckých diel všetkých čias. Slávu si nezískal iba úsmevom Mony Lisy – na dvore Sforzovcov v Miláne pripravoval najveľkolepejšie divadelné predstavenia a bankety, aké kedy Európa videla, a to napriek tomu, že sám žil takmer ako mních a konzumoval najjednoduchšiu vegetariánsku stravu.

Vo svojich skicároch nám Leonardo zanechal podrobný záznam o svojom talente a nadšení pre stravu: o varení, filozofii stravy, radách týkajúcich sa pitia a o kuchynských vynálezoch. Da Vinciho kuchyňa skúma rozvoj a premenu talianskej stravy v priebehu 15. a 16. storočia – od opisov pompéznyh hostín a jedál podávaných na kráľovských dvoroch až po jednoduchšiu stravu, ktorou sa živili roľníci.

Kniha obsahuje fascinujúce ilustrácie, pôvodné recepty majstrov talianskej renesančnej kuchyne, niektoré ich moderné adaptácie a Leonardov vlastný šalátový dresing. Zachytáva históriu a význam talianskej kuchyne od renesancie až do dnešných čias, objasňuje pôvod da Vinciho gastronomických triumfov a jeho silnú vášeň pre stravu a varenie.

Dielo zaujme nadšencov varenia a stravy, ako aj priaznivcov umenia a histórie. Takže prijmite pozvanie do Da Vinciho kuchyne! Čosi sa v nej varí pre každého.

O autorovi

Dave DeWitt pôsobí ako spisovateľ, redaktor a producent zábavných programov. Je autorom alebo spoluautorom vyše tridsiatich kníh vrátane kuchárskych, ktoré sa väčšinou týkajú čili papričiek a korenených jedál. Je tvorcom webovej stránky fiery-foods.com venovanej pikantným jedlám a barbecue, redaktor časopisu Fiery Foods & BBQ a koproducent momentálne už devätnásteho ročníka programu National Fiery Foods & Barbecue Show. Býva v Albuquerque s manželkou Mary Jane, tromi mačkami plemena cornwallský rex a dvoma dobermanmi.

„Týmto majstrovským dielom sa Dave DeWitt, jeden z najvýznamnejších autorov kníh o čili papričkách a kuchyni na juhozápade Spojených štátov amerických, bleskovo zaradil medzi špičku píšucu o talianskej strave. Toto fascinujúce rozprávanie o dejinách talianskej kuchyne vás prekvapí a nadchne. Myslím, že sa z neho stane základ, na ktorom postavia vlastné diela ďalší autori kníh o talianskej kuchyni. Celá kniha – od receptov cez históriu až po dizajn – pôsobí mimoriadne príťažlivo.“
Clifford A. Wright, dvojnásobný víťaz ceny Jamesa Bearda a autor knihy Niekto to rád horúce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu