Káva je už bežnou súčasťou začiatku dňa. Túto tekutú pochúťku si radi vypijeme či už pri koláčiku alebo na stretnutí s našimi blízkymi. Káva povzbudzuje činnosť srdca a to je hlavný dôvod, prečo ju ľudia pijú. Mnohí sa však často samých seba pýtajú, aké účinky má na organizmus. Môže byť súčasťou zdravej stravy? Je pre ľudí vo všeobecnosti vhodná?
Najskôr tie dobré správy. Ako sa píše v knihe Superimunita, zistilo sa, že káva záhadným spôsobom chráni pred cukrovkou. Metaanalýza z roku 2010 skúmala výsledky 18 štúdií a zistila, že každou ďalšou šálkou kávy vypitej za deň klesalo riziko cukrovky o 7%.
Tento výsledok bol prekvapivý najmä preto, že sa preukázalo, že spotreba kávy, či už normálnej alebo bez kofeínu, zvyšuje po jedle hladinu glukózy, takže by sa predpokladalo, že cukrovku zhoršuje, nie zlepšuje.
Dôvod zatiaľ nie je jasný, ale keďže káva pochádza z bôbu tmavej farby, je pravdepodobné, že je to v dôsledku prítomných antioxidantov, minerálov a fytochemikálií.
Kniha Superimunita sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>
A teraz prichádza na rad tá horšia správa. To, že vedci odhalili priaznivé účinky kávy poskytujúcej istý stupeň ochrany pred jednou chorobou, neznamená, že je zdravá. Kofeín je predsa droga. Je to stimulant, čiže má povzbudzujúci účinok - dodáva pocit zvýšenej energie, vďaka ktorému človeku potlačí nedostatočné množstvo spánku.
Okrem množstva spánku kofeín znižuje aj hĺbku spánku. Nedostatočný spánok má za následok rôzne choroby, spôsobuje predčasné starnutie a môže byť príčinou prejedania sa.
Tí, čo pijú kofeínové nápoje, majú sklony jesť častejšie ako je nevyhnutné, pretože si zamieňajú kofeínové abstinenčné príznaky - triašku, bolesti hlavy a malátnosť - s hladom. Je to pochopiteľné, pretože jedlo pomáha tieto príznaky zmierňovať.
Ak sa s pitím kávy rozhodnete prestať, nezabudnite, že bude trvať 4 až 5 dní, kým ustúpia bolesti hlavy, ktoré spôsobujú abstinenčné príznaky. Ak sú príznaky veľmi silné, skúste množstvo kávy znižovať postupne.
Ste zvedaví, či je káva bez kofeínu zdravšia a bez rizika? Viac užitočných informácií nielen o káve, ale aj o sóji, olivovom oleji a ďalších sa dočítate v knihe Superimunita. Tú napísal americký odborník na výživu - doktor Joel Fuhrman.
Kniha Superimunita sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk. Osobný odber po celej SR zdarma>>