Britská blogerka Ella Woodwardová bola pred štyrmi rokmi úplne závislá od sladkého, totálna maniačka na cukor, ako sama tvrdí: „Sladkosti som zbožňovala odjakživa, medzi najobľúbenejšie jedlá môjho detstva patril chlieb s Nutellou a čosi, čo sme volali čokoládový zlepenec.“ Milovala aj rôzne polotovary, hotové jedlá plné cukru...jednoducho, nestravovala sa najpríkladnejšie.
Všetko sa zmenilo v roku 2011, keď jej diagnostikovali pomerne zriedkavú chorobu s názvom syndróm posturálnej tachykardie. Je to veľmi zvláštne ochorenie, ktoré vyradí z funkcie autonómnu nervovú sústavu: sústavu, ktorá kontroluje všetko, čo má v tele fungovať automaticky – tlkot srdca, trávenie, krvný obeh, imunitný systém a podobne. „Viete si asi predstaviť, že to malo zásadný vplyv na celý môj život,“ spomína Ella a rozhodla sa zmeniť svoj spôsob stravovania.
Výsledkom je kniha Lahodne s Ellou, ktorá sa stala najpredávanejšou kulinárskou novinkou vo Veľkej Británii a výrazne zabodovala v USA. Jej jedinečnosť nie je len v unikátnom štýle a životnom príbehu autorky – radikálnou zmenou stravy sa jej podarilo vyliečiť z choroby, ktorú lekári označili za nevyliečiteľnú.
Ella však prináša aj dobré a zaujímavé recepty, v ktorých používa netradičné a dávno zabudnuté suroviny. V našich obchodoch ich dostaneme, ale nevieme ich používať.
Lahodne s Ellou je povinné čítanie pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú a netradičnú stravu. A navyše jedlá sú aj lahodné.
Žiť lahodne s Ellou neznamená hladovať a odopierať si dobré jedlo. Namiesto počítania kalórií sa kniha zameriava na chuť jedál a získavanie výživných látok z pravých, prírodných potravín. Vďaka nim si spokojní a plní energie môžeme naplno užívať každý deň.
VAFLE
Zrejme sa nenájde nikto, kto by nemal rád sladučké raňajky v podobe belgických vaflí.
Vafle nemusia byť len za odmenu, tieto si pokojne doprajte hocikedy, lebo obsahujú veľa
užitočných látok, dodajú energiu a chutia fantasticky. Najradšej si k nim pridám trochu
datľového pyré alebo jahodového džemu a šálku bylinkového čaju.
Na tento recept sa vám však zíde vaflovač.
Na prípravu 8 kusov potrebujeme:
3 veľmi zrelé banány (390 g)
4 hrnčeky ovseného mlieka (1,2 l – recept na s. 20)
3 hrnčeky pohánkovej múky alebo múky z hnedej ryže (600 g)
4 polievkové lyžice medu
kokosový olej na vymastenie formy
POSTUP:
Banány ošúpeme a zmixujeme s ostatnými ingredienciami. Vaflovač vymastíme kokosovým olejom a rozohrejeme. Cesto postupne nalievame do foriem a pripravujeme podľa návodu.
Tip navyše
Ak vám nejaké vafle zvýšia a chcete si ich zjesť neskôr, dajte ich tesne pred konzumáciou
na minútku do hriankovača, budú ešte chutnejšie a chrumkavejšie.