Kúzlenie s jedlom je ako láska – buď k nemu pristupujeme s eufóriou, alebo vôbec. Veľmi dobre to vie aj Iveta Papcunová, vyznávačka zdravého životného štýlu so všetkým, čo k tomu patrí (psychika, pohyb, strava). Zaoberá sa sebapoznávaním, tajomstvom ľudskej psychiky, fungujúcich partnerských vzťahov a láskyplnej výchovy detí. Teraz jej vyšla kniha s príznačným názvom Skvelé recepty pre telo aj dušu.
Jedna z dôležitých oblastí nášho života je podľa nej strava, pretože ako sa vraví - "sme to, čo jeme".
Aj preto napísala knihu Skvelé recepty pre telo aj dušu, ktorá ponúka inšpiráciu práve tohto druhu. Jedlá sú jednoduché na prípravu i suroviny, bez použitia modifikovaných. Použitím alternatívnych obilnín je väčšina z nich prirodzene bezlepková. Spolu s nápojmi sú pripravené podľa piatich elementov.
Dopĺňajú ich zaujímavé citáty, vzorový jedálny lístok podľa ročných období, desatoro telesného, duševného a duchovného zdravia.
Najdôležitejšou prísadou všetkých domácich jedál je láska k tým,
pre ktorých ich pripravujete.
Sophia Loren
Jedlo ide cez žalúdok. Najvhodnejšie je pripraviť ho zo surovín, ktoré by mali obsahovať tiež spomínané vibrácie lásky. Preto chodíme potraviny nakupovať do obchodu, kde nám radi poradia, usmejú sa na nás, a čerstvú zeleninu aj ovocie najradšej na trhovisko, kde ju ponúkajú priamo zo záhrady tí, čo ju dopestovali. Toto ovocie a zelenina je z prostredia, v ktorom žijeme.
7 výživových pravidiel
Pravidlo prvé
Čo najväčší podiel zdravých rastlinných produktov, čo najnižší podiel živočíšnych produktov.
Pravidlo druhé
Čo najväčší podiel zdravých prírodných potravín, čo najnižší podiel priemyselne spracovaných potravín.
Pravidlo tretie
Zvýšenie podielu potravín v BIO kvalite, zníženie podielu potravín neznámeho pôvodu a pochybnej kvality.
Pravidlo štvrté
Čo najvyšší podiel šetrných tepelných úprav, čo najnižší podiel zdravie ohrozujúcich tepelných úprav.
Pravidlo piate
Každodenná konzumácia surového ovocia a zeleniny, a čo najnižší podiel prázdnych kalórií.
Pravidlo šieste
Jesť iba trikrát denne, výdatne na raňajky, ľahko na večeru a minimalizovať pojedanie čohokoľvek medzi tromi dennými jedlami.
Pravidlo siedme
Zaradiť pitie vody ako súčasť pitného režimu, vyhýbať sa nápojom obsahujúcim cukor, farbivá, aromatické látky, alkohol a kofeín.
V knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu nájdete množstvo prírodných a „láskavých“ receptov. Napríklad:
Mrkvová nátierka
2 veľké mrkvy
1 petržlen
1 téglik tofunézy alebo sojanézy
1 lyžica sušených byliniek alebo za hrsť čerstvých (petržlenová vňať, pažítka, divo rastúce byliny)
2 lyžice sójovej omáčky Tamari
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica za studena lisovaného oleja
POSTUP: Zeleninu nadrobno nastrúhame, pridáme ostatné suroviny a vymiešame. Natrieme na chrumkavé pečivo. Môžeme tiež nátierku úhľadne naklopiť do stredu taniera s uvarenými cestovinami a podávame ako teplé či studené hlavné jedlo.
Hokkaido chrumkavá polievočka (bezlepková)
1 kg tekvice hokkaido
1 l vody
1 pór
kúsok morskej riasy Wakame
7 guličiek borievky
1 lyžica sójovej omáčky Tamari
štipka kurkumy
štipka soli
za hrsť slnečnicových semienok (tekvicových, sezamových)
POSTUP: Tekvicu umyjeme, vyberieme zrnká a nakrájame na menšie mesiačiky. Vložíme do studenej vody aj s borievkou a dáme variť. Po zovretí pridáme riasu, o 7 minút šťipku soli a šikmo nakrájané kolieska póru s kurkumou. Necháme na miernom ohni 7 minút. Vypneme, ochutíme sójovou omáčkou Tamari. Na tanieri posypeme nasucho opraženými slnečnicovými (tekvicovými, sezamovými) semienkami.