Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

Taraba sa ostro obul do Huliaka: Za jeho odchodom vidí snahu oslabiť SNS! Nebudeme sa pred nimi plaziť

Tomáš Taraba Zobraziť galériu (4)
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vystúpenie skupiny poslancov okolo Rudolfa Huliaka z poslaneckého klubu SNS malo za cieľ oslabiť túto stranu v koalícii. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol podpredseda vlády SR a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Zároveň odmietol, aby SNS visela na "vypaľovaní nejakých obskúrnych osôb" v pozadí poslancov Národnej koalície.

"Nebudeme sa pred nimi plaziť," vyhlásil Taraba zároveň pri otázke, či sa nebojí, že vystúpenie "huliakovcov" z poslaneckého klubu SNS môže sťažiť prijímanie koaličných návrhov zákonov v parlamente. Ich hlasovanie podľa neho odhalí, či naozaj budú hlasovať pre zákony v prospech ľudí. "SNS bude vo vláde naďalej plniť programové vyhlásenie vlády a nevzdá sa žiadneho rezortu," zdôraznil. Naznačil, že ambíciou "huliakovcov" mohlo byť aj získanie ministerstva pre Národnú koalíciu.

archívne video

Podpis memoranda o spolupráci v oblasti vedy, výskumu a vzdelávania a podpory vinohradníckeho, vinárskeho a ovocinárskeho sektora (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Tarabova oponentka, podpredsedníčka poslaneckého klubu PS Zuzana Mesterová, označila vývoj v koalícii a "záchranu" poslaneckého klubu SNS Dušanom Muňkom zo Smeru za proces, keď sa vo vládnom zlepenci vytvoril ďalší zlepenec. Potvrdzuje to podľa nej zároveň to, že vláda nie je schopná garantovať plnenie svojich sľubov. "Nevie totiž garantovať ani vlastnú stabilitu," vyhlásila Mesterová.

Kritizovala aj schválené konsolidačné opatrenia

Opozičná poslankyňa v tejto súvislosti kritizovala aj schválené konsolidačné opatrenia, myslí si, že ich podoba odzrkadľuje to, že potrebná konsolidácia verejných financií zaujímala kabinet až na poslednom mieste. "Celý prvý rok svojho mandátu sa zaoberala najmä sama sebou a pomocou svojim ľuďom, konsolidáciu začala riešiť až v posledných mesiacoch," upozornila Mesterová. Výsledkom podľa nej, že celú záťaž preniesla vláda na ľudí.

Taraba upozornil, že nevyhnutná konsolidácia je dôsledkom predchádzajúceho vládnutia súčasnej opozície. Mesterovej tiež pripomenul, že práve bývalý premiér úradníckej vlády a súčasný poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ľudovít Ódor pripravil návrh oveľa tvrdších konsolidačných opatrení, ktoré by pri realizácii rozvrátili sociálny štandard. Mesterová namieta, že Ódorova vláda pripravila návrh, z ktorého bolo možné vybrať konkrétne opatrenia.

Remišová reaguje

Je vo verejnom záujme, aby predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) priblížil výsledok stredajšieho (23. 10.) stretnutia s poslancami Národnej koalície okolo Rudolfa Huliaka. Myslí si to poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá chce vedieť, čo si "Huliak vypýtal za lojalitu k vládnej koalícii". Podľa predsedníčky strany Za ľudí existujú vážne podozrenia z nekalých praktík kupovania poslancov. Svoje obavy odvíja od vyjadrení podpredsedu vlády a ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) v nedeľňajšej diskusii TA3 V politike.

Ten podľa nej priznal, že časť poslancov vládnej koalície podmieňuje svoju lojalitu korupčnými peniazmi. "Minister Taraba v priamom prenose povedal, že on osobne nebude núkať poslancom okolo Huliaka igelitky peňazí za podporu jeho zákonov. A ja sa teda pýtam, akú odmenu za lojalitu si boli poslanci okolo Huliaka vybavovať priamo na úrade vlády od Roberta Fica," uviedla Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (4)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vicepremiér v televíznej diskusii v súvislosti s odchodom troch poslancov z poslaneckého klubu SNS uviedol rečnícku otázku "či si myslíte, že sa ja budem pred nimi plaziť a prosiť ich, kam mám priniesť akú igelitku peňazí?". Zároveň vyhlásil, že SNS nie je nastavená na to, aby visela na nejakých obskúrnych osobách v pozadí Národnej koalície. Traja poslanci okolo predsedu mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolfa Huliaka oznámili v utorok (22. 10.) odchod z klubu SNS. Huliak tento krok odôvodnil tým, že odkedy požiadali o väčšie zviditeľnenie ich strany, začali byť ignorovaní a "absolútne odpojení" od diania v klube. Aby poslanecký klub SNS nezanikol, doplnil ho Dušan Muňko zo Smeru-SD. Muňko to vysvetlil dôležitosťou zachovania troch klubov z hľadiska procedúr v parlamente.

Viac o téme: VládaKoalíciaTomáš TarabaRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu