Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

U Šimkovičovej chystajú ďalšiu novinku: Teraz si posvietili na štátny jazyk! V hre sú aj pokuty

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry na čele s Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS) pripravuje novelu zákona o štátnom jazyku. Cieľom je posilniť postavenie slovenčiny vo vybraných oblastiach úradného a verejného styku. Rezort tvrdí, že zjednotiť sa má geografické označovanie miest, obcí, ulíc, námestí a kultúrnych pamiatok. Zároveň sa zvýšia sadzby pokút za nedodržiavanie zákona a zjednoduší sa ich vymožiteľnosť.

archívne video 

Martina Šimkovičová reaguje na aktuálnu situáciu po odvolaní šéfa SND a riaditeľky SNG (Zdroj: Facebook)

Novela nie je podľa ministerstva namierená proti národnostným menšinám, plne rešpektuje medzinárodné zmluvy a potrebu rozvíjania jazykov národnostných menšín na Slovensku. „Prax ukázala, že existujú prevádzky, ako aj orgány verejnej správy, ktoré napriek upozorneniam opakovane porušujú ustanovenia zákona o štátnom jazyku, čím ho v podstate ignorujú. Je to dôsledkom obmedzených kompetencií rezortu kultúry ako správneho orgánu. Z nášho pohľadu je takéto konanie neprípustné,“ uviedla Šimkovičová a zdôraznila, že štátny jazyk je základným prvkom nášho nehmotného kultúrneho dedičstva.

Ohradili sa voči dezinformáciám

Ministerstvo kultúry sa zároveň striktne ohradilo voči dezinterpretáciám, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach o tom, že pokutované budú môcť byť aj fyzické osoby, ktoré budú publikovať svoje súkromné texty s gramatickými či pravopisnými chybami. „Pokuty sa budú týkať  fyzických osôb podnikateľov a právnických osôb. Dbať na dodržiavanie zákona o štátnom jazyku budú musieť striktnejšie tiež médiá, ale aj organizátori verejných podujatí. Cieľom novely zákona je  tiež eliminácia používania cudzích výrazov, ktoré prenikajú do úradného a verejného styku aj napriek tomu, že existujú ich plnohodnotné ekvivalenty v slovenskom jazyku,“ uviedli.

Čo sa týka geografických názvov, z pohľadu súčasného vedenia ministerstva kultúry nie je prípustné, aby boli názvy v slovenskom jazyku  uvádzané menej výrazne ako názvy v jazyku národnostných menšín. V poriadku nie sú podľa nich ani jedálne lístky v reštauráciách bez ponuky uvedenej v slovenskom jazyku, čo v konečnom dôsledku môže odradiť časť potenciálnych zákazníkov od využitia ich služieb.

Pri koncipovaní novely zákona sa ministerstvo kultúry inšpirovalo aj  platnými právnymi predpismi o používaní oficiálneho jazyka  v Poľskej republike a vo Francúzskej republike. Novela je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády SR.

Viac o téme: SlovenčinaŠtátny jazykMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu