Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Predseda ZMOS-u varuje pred možným zrušením podpory športu v samosprávach kvôli chýbajúcim financiám

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Pokiaľ nebude doriešené financovanie samospráv na najbližšie roky, chýbajúce zdroje môžu ako jeden z prvých segmentov ohroziť šport v mestách a obciach. Upozornilo na to Združenie miest a obcí (ZMOS) pri príležitosti Európskeho týždňa športu (23. - 30. 9.)

Predseda ZMOS-u Jozef Božik poukázal na to, že miestne samosprávy zohrávajú kľúčovú úlohu v podpore športu detí a mládeže. "Viac ako 90 percent financovania detského a mládežníckeho športu pochádza z rozpočtov miest a obcí," zdôraznil predseda ZMOS-u. Významné investície samospráv smerujú aj do údržby a starostlivosti športovísk. "Mestá a obce financujú prevádzku športovísk, ako sú plavárne, športové haly, zimné a futbalové štadióny," dodal.

archívne video

Najväčším problémom ZMOS-u je podľa Božika nedostatok financií (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Upozornil zároveň, že udržateľnosť tejto podpory nevyrieši dofinancovane 50 miliónov eur do konca tohto roka, ktoré ZMOS žiada na základe výpadku príjmu z podielových daní. "Problémom sú chýbajúce zdroje pre nadchádzajúce roky, ktoré vznikli v dôsledku vládnych rozhodnutí z minulých období," vysvetlil Božik. "Ak sa tieto chýbajúce zdroje nebudú riešiť, samosprávy budú nútené zrušiť podporu športu i kultúry," varoval predseda ZMOS-u.

O celkovej zhoršujúcej sa finančnej situácii samospráv, ktorá začína nútiť mestá a obce k prepúšťaniu zamestnancov, informovali predstavitelia ZMOS-u na štvrtkovej (26. 9.) tlačovej konferencii.

Viac o téme: ZMOS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu