Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Vzdelávanie o histórii holokaustu je kľúčové, aby sa tragédie neopakovali

Jozef Božik
Jozef Božik (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vzdelávanie o histórii holokaustu je kľúčový krok k tomu, aby sa podobné tragédie už nikdy neopakovali. Poukázalo na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré si v pondelok spolu s mestami a obcami po celom Slovensku pripomína Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia v rámci celoslovenskej spomienkovej tryzny "Nezabudnutí susedia". Informovala o tom ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

"Dnes si s pokorou pripomíname našich spoluobčanov - našich susedov, ktorí boli počas holokaustu vystavení neľudskému prenasledovaniu, odobratiu základných práv a napokon aj strate života. Ich osudy sú pre nás bolestnou pripomienkou toho, kam môže viesť nenávisť, neznášanlivosť a rasizmus. Našou povinnosťou je zabezpečiť, aby ich príbehy a obete nezostali zabudnuté," uviedol predseda združenia Jozef Božik.

archívne video

Prezident Peter Pellegrini si uctil obete holokaustu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podotkol, že v týchto dňoch mestá a obce organizujú nielen spomienkové podujatia, ale aj edukačné aktivity, ktoré mladým ľuďom vysvetľujú historické súvislosti a poukazujú na dôležitosť rešpektu k ľudským právam. "Našou úlohou je budovať spoločnosť, v ktorej bude mať každý človek bez ohľadu na pôvod, vierovyznanie alebo národnosť svoje miesto a kde budú medziľudské vzťahy postavené na tolerancii, rešpekte a solidarite," dodal predseda.

Slovenská republika si pripomína 9. september ako pamätný deň - Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Vláda vojnovej SR prijala 9. septembra 1941 Židovský kódex, ktorý ustanovil osobitný právny režim pre občanov židovského pôvodu a vyznania a zásadne obmedzil ich občianske, náboženské, spoločenské a základné ľudské práva na území vtedajšieho Slovenska.

Viac o téme: TragédiaVzdelávanieHolokaustZMOS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu