Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

O konsolidačnom balíku sa bude rokovať skôr: Poslanci ho zaradili do programu aktuálnej schôdze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Balík opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku by mala Národná rada (NR) SR prerokovať už na aktuálnej schôdzi. O jeho zaradení do programu rozhodli poslanci v stredu. Vláda schválila konsolidačný balík minulý týždeň, zároveň ho navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Diskusiu o ňom začnú poslanci vo štvrtok (26.9.) ráno.

archívne video

TK predstaviteľov vlády a koaličných lídrov: Konsolidácia verejných financií (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií. Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch bude zlúčená.

Upraviť sa má aj nárok na daňový bonus na dieťa

Vďaka predloženým opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % HDP. Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky. Zvýšiť sa má tiež daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má aj nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Viac o téme: Rokovanie ParlamentKonsolidačný balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu