Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Tohtoročné leto na Slovensku bolo horúce: Teploty prekonali rekordy z roku 2022

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com/geralt)

BRATISLAVA - Tohtoročné leto na Slovensku bolo rekordne teplé. Priemerná teplota vzduchu pre celé územie Slovenska bola 20,7 stupňa Celzia, o 0,4 stupňa Celzia vyššia ako pôvodná rekordná hodnota z roku 2022. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Peter Kajaba.

"Celkovo keď sa pozrieme na celé územie Slovenska, tak od roku 1931 sa priemerná teplota vzduchu na Slovensku zaradila na prvé miesto," uviedol Kajaba. Najvyššia zaznamenaná teplota bola 38,3 stupňa Celzia, čo podľa neho nie je najvyššia zaznamenaná teplota vzduchu od roku 1981. "Napriek tomu leto prekonalo všetky rekordy a zaradilo sa medzi najhorúcejšie letá, aj napriek tomu, že sme nedosiahli 40 stupňov Celzia," doplnil klimatológ. Dôsledkom boli podľa jeho slov vysoké minimálne teploty, ktoré sa dosahovali počas všetkých troch letných mesiacov.

archívne video

Centrum hlavného mesta bolo uprostred jedného z najteplejších dní takmer vyprázdnené (Zdroj: Topky/Maarty)

"Júl 2024 sa zaradil na prvé miesto, čo sa týka priemernej teploty v rámci Slovenska, s hodnotou 21,7 stupňa Celzia," ozrejmil v rámci štatistiky jednotlivých mesiacov. Priblížil, že počas neho namerali najvyššiu teplotu v Mužle 37,9 stupňa Celzia. Zároveň dodal, že v auguste, ktorý bol silne nadnormálny až mimoriadne nadnormálny, zaznamenali najvyššiu teplotu leta, a to 38,3 stupňa Celzia, opäť v Mužle.

Ako priblížil klimatológ Pavol Faško, zrážky boli počas letných mesiacov odlišné. "Začiatok leta bol poznačený prebytkom zrážok. Treba zdôrazniť, že zrážky v priebehu celého leta padali predovšetkým pri búrkach," ozrejmil. V júni boli zrážky na Slovensku nadpriemerné a v júli a v auguste sa naopak vytváral deficit. Minimálny mesačný úhrn zrážok bol 0,3 milimetra v Pukanci v júli. Maximálny denný úhrn zrážok dosiahol 130,8 milimetra v Černíku v júni.

Pre nadpriemerne teplé leto sa aj fenologické letné fázy začali skôr, ako napríklad skoršie zbery ozimín či zberové zrelosti plodov ovocných drevín. "Prostredníctvom fenologických pozorovateľov, ale aj reportérov monitoringu vplyvov sucha sme zaznamenali letné žltnutie a opad listov na buku lesnom, duboch, jelši a iných drevinách a zároveň v rôznych vekových stupňoch," uviedla klimatologička Jaroslava Slavková. Podotkla, že žltnutie a opad nastali vplyvom vysokých maximálnych teplôt vzduchu spojených so suchom.

Viac o téme: LetoPočasieTeplotySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu