Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Portugalskí hasiči už majú ničivé lesné požiare pod kontrolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca))

LISABON - Portugalsko dostalo pod kontrolu už aj posledné lesné požiare vyčíňajúce na severe krajiny. Oznámili to v piatok tamojší hasiči, informuje agentúra AFP.

Lesné požiare, ktoré vypukli počas uplynulej nedele v dôsledku horúčav a silného vetra v severnej a strednej časti krajiny, si podľa portugalskej agentúry Lusa vyžiadali prinajmenšom sedem obetí na životoch a 161 zranených, z toho najmenej 14 vážne.

archívne video

Portugalsko vyradili zo zeleného zoznamu: Briti chcú domov, tlačenica na letiskách! (Zdroj: profimedia.sk)

V štatistike portugalského Národného úradu pre núdzové situácie a civilnú ochranu (APNEC) však figuruje iba päť obetí, zvyšní dvaja ľudia totiž zomreli v dôsledku náhleho zhoršenia zdravotného stavu v súvislosti s požiarmi. Šéf APNEC André Fernandes v piatok na tlačovej konferencii oznámil, že hasiči už dostali pod kontrolu všetky požiare, ktoré ešte aj ráno v oblasti vyčíňali.

Dovedna štyri požiare zachvátili región Aveiro južne od mesta Porto, kde spustošili okolo 20.000 hektárov porastov, odhaduje Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. Fernandes varoval, že prípadná silná búrka by v nadchádzajúcich dňoch v týchto oblastiach mohla vyvolať zosuvy pôdy.

Podľa portugalského Inštitútu pre ochranu prírody a lesov zhorelo od začiatku roka v celej krajine viac ako 120.000 hektárov porastov. Portugalská vláda vyhlásila na piatok deň štátneho smútku za obete najnovších požiarov. Zároveň poďakovala Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Maroku za pomoc s hasením požiarov.

Viac o téme: HasičiKontrola PortugalskoLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu