Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Európsky parlament kritizuje rozpočtové škrty v oblasti mechanizmu civilnej ochrany EÚ

(Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválil uznesenie o ničivých povodniach v strednej a východnej Európe. Europoslanci v ňom vyjadrujú nespokojnosť s nedávnymi rozpočtovými škrtmi v oblasti mechanizmu civilnej ochrany EÚ a z dlhodobého hľadiska vyzývajú na väčšie investície Únie do regionálnej a miestnej odolnosti, informujeme podľa tlačovej správy EP.

Na Európsku komisiu (EK) tiež naliehajú, aby urýchlila mobilizáciu finančných prostriedkov pre postihnuté krajiny, a žiadajú sprístupnenie ďalších technických a finančných prostriedkov, ako sú nástroje kohéznej politiky. Komisia by sa mala podľa nich zamerať aj na zmierňovanie zmeny klímy a adaptáciu na ňu.

archívne video

Vo voľbách do Európskeho parlamentu bola historicky najvyššia účasť, volilo viac ako 1,5 milióna voličov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Poslanci EP preto chcú, aby eurokomisia urýchlene predložila Európsky plán na prispôsobenie sa zmene klímy vrátane konkrétnych legislatívnych návrhov. S tým počítajú aj politické usmernenia predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej pre Komisiu na roky 2024 – 2029. Podľa uznesenia tiež europoslanci zdôrazňujú potrebu naliehavých investícií do protipovodňového manažmentu a opatrení na predchádzanie povodňovým rizikám.

Leto 2024 bolo najhorúcejšie v histórii na svete

Poslanci počas plenárneho zasadnutia EP okrem toho vyjadrili znepokojenie nad rastúcou intenzitou a frekvenciou extrémnych prejavov klimatickej zmeny v EÚ a vo svete vrátane vĺn horúčav a lesných požiarov. Európsky parlament v tlačovej správe na záver upozornil, že len za posledných 30 rokov postihli záplavy v Európe 5,5 milióna ľudí, vyžiadali si takmer 3000 životov a spôsobili hospodárske škody vo výške viac ako 170 miliárd eur. Leto 2024 bolo najhorúcejšie v histórii na svete aj v samotnej Európe.

Viac o téme: RozpočetEurópsky parlamentEurópska úniaCivilná ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu