Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Silný protifašistický odkaz musí ostať aj dnes pilierom SR, uviedol minister Blanár

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Bratislava 9. septembra (TASR) - Je potrebné si neustále pripomínať ľudské práva a mierové hodnoty zakotvené v Ústave SR, aby sa neopakovala história spojená s tragédiou holokaustu. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti pondelkového Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Silný protifašistický odkaz podľa neho musí ostať aj dnes pilierom SR.

"Vďaka Slovenskému národnému povstaniu sa Slovenky a Slováci vzopreli neprávostiam a bojovali za život v mieri, slobode, kde sa ľudia nerozdeľujú podľa vierovyznania, farby pleti alebo iného názoru," vyhlásil minister. Dodal, že Slovensko sa na tomto základe jasne vymedzuje proti akýmkoľvek formám antisemitizmu či rasizmu.

archívne video

J. Blanár: ČR je pre nás veľmi dôležitý partner (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Vláda vojnovej SR prijala 9. septembra 1941 Židovský kódex

Zdôraznil, že nemožno pripustiť, aby sa princíp kolektívnej viny a prvky fašizmu akýmkoľvek spôsobom opäť vkrádali do našej spoločnosti. "Či už podporovaním vojny, šírením nenávistných prejavov, alebo rozdeľovaním spoločnosti, odmietaním iného názoru," poznamenal Blanár.

Slovenská republika si od roku 2001 pripomína 9. september ako pamätný deň - Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Vláda vojnovej SR prijala 9. septembra 1941 Židovský kódex, ktorý ustanovil osobitný právny režim pre občanov židovského pôvodu a vyznania a zásadne obmedzil ich občianske, náboženské, spoločenské a základné ľudské práva na území vtedajšieho Slovenska. Tragédia holokaustu postihla 70.000 židovských obetí zo Slovenska, ozrejmil rezort diplomacie.

Viac o téme: SlovenskoJuraj BlanárProtifašistický odkaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu