Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Slovenská diplomacia v EÚ: Novým stálym predstaviteľom bude Juraj Nociar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Novým stálym predstaviteľom SR pri Európskej únii v Bruseli bude Juraj Nociar. Doteraz pôsobil ako riaditeľ kabinetu slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Pred odchodom na vyslanie ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Šéf slovenskej diplomacie podotkol, že prioritou SR v Únii je chrániť slovenské národno-štátne záujmy a presadzovať zachovanie práva veta v oblastiach, v ktorých je ho ešte možné využiť. Kľúčovým článkom pri komunikovaní týchto záujmov je podľa neho Stále zastúpenie SR pri EÚ.

archívne video

Eštok na neformálnom zasadnutí Rady EÚ o pomoci Slovenska pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Zástupcovia Slovenska budú na pôde Európskej únie plnohodnotne prispievať k hľadaniu spoločných riešení pre európske a globálne výzvy, no rovnako budú aktívne tlmočiť naše principiálne postoje a obhajovať slovenské záujmy," skonštatoval Blanár.

Nociar poznamenal, že EÚ čelí viacerým bezprecedentným výzvam. "Jej schopnosť spoločne ich riešiť je zásadná tak pre stabilitu, ako aj jej celkový rozvoj a postavenie na globálnej scéne," uviedol s tým, že je potrebné rešpektovať všetky členské štáty a vďaka tomu posilňovať jednotu EÚ.

Viac o téme: MZVEZStále zastúpenieJuraj Nociar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu