Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rútia sa na nás búrky: POZOR na týchto miestach to bude najhoršie, prvé zrážky už v najbližších hodinách!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovensko sužujú mimoriadne horúčavy. Vonkajšie teploty, ktoré atakujú +38 stupňov Celzia zrejme pokoria aj tohtoročný rekord a 14. august sa zapíše ako najteplejší deň tohto roka. K otepľovaniu prispieva aj výrazne suchší vzduch ako meteorológovia zaznamenali včera. Na iných miestach Slovenska ale naopak prevláda vlhko a dusno, ktoré už v najbližších hodinách môže priniesť zvrat v počasí a náhle búrky.

Búrky sa môžu objaviť mimoriadne náhle a nepríjemne prekvapiť najmä turistov na horách. Najviac búrkových mračien hrozí dnes v oblasti Nízkych Tatier, Veľkej a Malej Fatry. Svedčia o tom aj záznamy parciálneho tlaku vodnej pary a mimoriadne dusné počasie v týchto miestach, informuje imeteo.sk.

Brífing Michala Šimečku a Branislava Gröhlinga pred protestom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dusné a teplé počasie je vhodné pre vznik búrok a podľa numerických modelov hrozí presun niekoľkých z nich z oblasti nad Alpami až k našim hraniciam. Búrka sa tak okrem horských oblastí môže objaviť aj na západnom Slovensku. Najdramatickejšia situácia môže nastať popoludní, najskôr v oblasti Nízkych Tatier a postupne aj nad Malou a Veľkou Fatrou. Statické búrky môžu priniesť rekordný úhrn zrážok na jednom mieste a vystrašiť turistov.

Početnejšie búrky očakávajú odborníci s príchodom zajtrajšieho dňa, najmä s pribúdajúcou vlhkosťou. Búrky vo štvrtok očakávajú v horských oblastiach Žilinského a Prešovského kraja.

Viac o téme: HorúčavyBúrkyRekordné teplotyStacionárne búrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu