Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Suché počasie ohrozuje kukuricu! Poľnohospodári očakávajú slabé úrody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pri kukurici hrozia na Slovensku pre dlhotrvajúce sucho nízke úrody. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Júl bol pre opelenie a optimálny vývoj zrnovej kukurice kľúčový, no práve v tomto období napršalo slabých 7 milimetrov zrážok. Zväz pestovateľov a spracovateľov kukurice nehovorí o pozitívnych prognózach. Skôr naopak. V júli boli výrazné horúčavy. Peľ uschýnal, podmienky na opeľovanie boli výrazne sťažené. Ak nedostatok zrážok ovplyvnil opeľovanie, môžeme očakávať slabé úrody," priblížila.

archívne video

Hraboš poľný ničí poľnohospodárom úrodu, spôsobil miliónové škody (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Pokiaľ niektorí poľnohospodári siali kukuricu už aj na začiatku apríla, tak tam vidíme nádej na lepšie úrody, keďže kukurica využila júnovú vlahu. Kukurica v úvode nasadila klasy aj na desaťtonovú úrodu, ale následne, a najmä v júli, prišli horúčavy a sucho," vysvetlila. Doplnila, že kukurica sa v tomto roku pestuje na Slovensku na výmere obdobnej ako vlani, teda na ploche asi 140.000 hektárov (ha). "Od extrémne suchého roku 2022 ide o pokles o 60.000 ha. Dôvodom je nevyspytateľné počasie a zvýšené náklady na sušenie v mokrom roku. Pritom celá južná časť Slovenska až po Košice či Trebišov má ideálne podmienky na pestovanie tejto plodiny," poznamenala.

"V suchých podmienkach výrazne trpí okrem kukurice aj slnečnica a sója. Porasty cukrovej repy potrebujú vodu priebežne, nie nárazovo. Podľa Zväzu pestovateľov cukrovej repy už niektoré porasty repy Slovenska zhadzujú spodné listy. Pri extrémnom suchu sa 'rozbehnú' rýchlejšie aj choroby," dodala hovorkyňa SPPK.

Viac o téme: PočasieúrodaKukuricaPoľnohospodári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu