Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hrozí úplné prerušenie dodávok ruského plynu na Slovensko? Kľúčový bod pri hranici s Ukrajinou je zrejme poškodený!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Getty Images)

BRATISLAVA - Preprava ruského zemného plynu cez Ukrajinu by sa mohla v najbližších dňoch či týždňoch v dôsledku bojov na Ukrajine úplne zastaviť. Upozornil na to exminister hospodárstva Karel Hirman v súvislosti s poškodením kľúčovej ruskej meracej stanice Sudža na tranzitnom plynovode pri hranici s Ukrajinou.

„Tranzit plynu sa môže v dôsledku bojov kedykoľvek zastaviť," uviedol ešte minulý týždeň na tlačovej konferencii mimoparlamentnej strany Demokrati Hirman. Upozornil, že podobne zastavený bol zastavený tranzit ešte v roku 2022 cez ďalší odovzdávací bod Sochranovka a doteraz je celá táto trasa mimo prevádzky. Hirman zároveň upozornil, že rezort hospodárstva ani štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) neoznámili, ako budú zabezpečené dodávky plynu v roku 2025.

Jeho slová nabrali na sile v pondelok, keď zverejnil satelitné snímky. „Kľúčová ruská meracia stanica Sudža na tranzitnom plynovode pri hranici s Ukrajinou, je poškodená. Rôzne poškodenia v jej areáli narastali postupne od 9.po 11.augusta. Zatiaľ sú zjavne poškodené administratívna budova a jedno z meracích zariadení,“ uviedol Hirman.

Hrozí úplné prerušenie dodávok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook - Karel Hirman)

Ruský Gazprom, ktorý cez Sudžu prepravuje svoj plyn smerom na Ukrajinu a ďalej na Slovensko a Rakúsko, zatiaľ udržuje denné dodávky na úrovni tesne pod úrovňou 40 mil. kubíkov. Čo je len o necelé tri milióny menej, ako bolo pred útokom ukrajinskej armády na Sudžu.

SPP sa na situáciu pripravuje

Štátny Slovenský plynárenský priemysel v tejto súvisloti uviedol, že sa na riziko zastavenia dodávok ruského plynu pripravuje už niekoľko rokov. "Okrem toho včas riešime aj ďalšie riziká, ktoré by mohli nastať. Aj preto sme sa na túto situáciu pripravili včasným nákupom prepravnej kapacity z Nemecka na Slovensko," informoval hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Hrozí úplné prerušenie dodávok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

"Okrem toho vieme zabezpečiť prepravnú kapacitu z Maďarska, Rakúska či, vďaka dobrej práci našich kolegov v dcérskej spoločnosti Eustream, už aj z Poľska na Slovensko," dodal. SPP, ktorý je najväčším dodávateľom zemného plynu na Slovensku, podľa hovorcu dokáže svojim zákazníkom garantovať dodávky plynu v akejkoľvek situácii.

Zvýšenie cien by domácnosti nemali pocítiť

Zvýšenie veľkoobchodných cien plynu po ukrajinskom protiútoku na Rusko by sa nemalo prejaviť na spotrebiteľských cenách. Pre agentúru DPA to uviedol odborník na energetiku z kolínskeho Inštitútu pre hospodársky výskum.

"Ak teraz nastanú cenové výkyvy, ktoré budú trvať len niekoľko týždňov, potom to nebude mať žiadny vplyv na ceny, ktoré domácnosti platia za zemný plyn," uviedol Malte Küper. Dôvodom je zvyčajne dlhodobá nákupná stratégia energetických dodávateľských spoločností, vysvetlil. Od prvých správ o ukrajinskom prieniku do Kurskej oblasti na juhozápade Ruska cena zemného plynu na holandskej burze TTF neustále stúpa. V pondelok dosiahla takmer 43 eur za megawatthodinu, čo je úroveň, ktorá bola naposledy zaznamenaná začiatkom decembra 2023.

Küper označil za hlavný dôvod nárastu veľkoobchodných cien obavy trhov, že stanica by mohla byť náhodne zničená počas vojnových akcií, napríklad pri raketovom útoku. Aj v prípade, že by súčasné zvýšenie cien trvalo dlhšie, by bol podľa neho viac postihnutý priemysel ako domácnosti. Dôvodom je skutočnosť, že priemyselné podniky často pociťujú výkyvy cien na burze bezprostrednejšie alebo skôr ako zákazníci z radov domácností, a to z dôvodu odlišnej stratégie obstarávania.

Viac o téme: PlynRuskoUkrajinaKarel HirmanSudža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu