Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal právne konanie voči VšZP: Reakcia ministerky zdravotníctva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) začal v pondelok správne konanie v súvislosti s uložením povinnosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) predložiť na schválenie ozdravný plán. Urobil tak na základe predikcie vývoja hospodárenia VšZP do konca roka. Informovala o tom hovorkyňa úradu Monika Beťková.

Priblížila, že úrad na základe vyhodnotenia aktuálnej finančnej kondície z predložených výkazov dospel k záveru, že sú splnené zákonné podmienky na nariadenie ozdravného plánu. Ide najmä o nedodržanie obchodno-finančného plánu z pohľadu vlastného imania a likvidity.

archívne video

VšZP spúšťa program Dr. Nonstop+, má pomôcť v čase výpovedí pediatrov, problémoch s dostupnosťou ambulantnej pohotovostnej služby a urgentov (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Naše rozhodnutie treba vnímať ako rozhodnutie v záujme zdravotníckeho sektora, kde navrhnuté ozdravné opatrenia slúžia najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie VšZP. Niektoré z diskutovaných opatrení predstavenstvo VšZP v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR už realizuje, je však nevyhnutné prijať ďalšie opatrenia a dôsledne ich naplniť tak, aby sme odvrátili možný negatívny vývoj a chránili záujmy poistencov," vysvetlil predseda úradu Michal Palkovič. Zároveň deklaroval, že VšZP si plní a naďalej bude plniť svoje povinnosti voči svojim poistencom, ako aj poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Úrad od ozdravného plánu VšZP očakáva hľadanie rezerv na výdavkovej strane, ktorá prinesie potrebné úspory. Sprehľadnenie účtovníctva, výnosov a výdavkov podľa neho vytvorí lepší prehľad o finančnej kondícii VšZP, a teda aj vývoji, ktorým sa uberá. Ozdravný plán v zmysle zákona musí schváliť predstavenstvo zdravotnej poisťovne a jej dozorná rada a následne ho odovzdá úradu. Podľa zákona ho môže schváliť alebo zamietnuť. Ak ho úrad schváli, jeho opatrenia sa začnú následne bezodkladne plniť, ozrejmila Beťková.

Štátna poisťovňa úradu 17. júla predložila prepracovaný návrh úsporných opatrení, ktoré majú znížiť jej očakávanú stratu. Tá sa v roku 2024 očakáva vo výške 169 miliónov eur. Prvý návrh predstavila už začiatkom mesiaca. Úrad vtedy opatrenia označil za nedostatočné.

Reakcia ministerky zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje predloženie ozdravného plánu Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) za viac ako nevyhnutný krok. Rezort zdravotníctva to uviedol v reakcii na správne konanie začaté Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v súvislosti s uložením povinnosti štátnej VšZP predložiť ozdravný plán.

Navrhované opatrenia majú podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) slúžiť najmä na zlepšenie hospodárskej bilancie poisťovne. "VšZP si plní a aj ďalej bude plniť povinnosti voči svojim poistencom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti," deklarovala. Podotkla, že na ochranu záujmov poistencov je potrebné prijať aj opatrenia, ktoré síce nemusia byť populárne, ale sú nevyhnutné a potrebné.

Úrad pre dohľad nad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

VšZP berie na vedomie nariadenie ÚDZS

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) berie na vedomie nariadenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) predložiť ozdravný plán a bude v tejto veci plne súčinná. Uviedli to z oddelenia komunikácie poisťovne s tým, že zdravotná starostlivosť pre poistencov nie je ohrozená.

Poisťovňa priblížila, že už teraz disponuje súborom úsporných opatrení, v rámci ktorých identifikuje tie, ktoré môžu priniesť maximálnu možnú mieru úspor bez toho, aby došlo k dopadu na poistencov. "Už pri tvorbe obchodno-finančného plánu sme špecifikovali možné riziká, ktoré sa môžu v priebehu roku 2024 prejaviť v činnosti VšZP a tieto riziká sa dnes materializujú," uviedlo predstavenstvo zdravotnej poisťovne.

"S ÚDZS aj s ministerstvom zdravotníctva komunikujeme v tejto veci už niekoľko týždňov a vždy sme boli súčinní. Vytvorili sme pracovnú platformu na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja, identifikáciu najrizikovejších oblastí a návrhy opatrení, ako aj ich následné vyhodnocovanie. Návrhy konkrétnych opatrení sme ÚDZS aj opakovane predložili," vyhlásilo predstavenstvo VšZP s tým, že poisťovňa akceptuje rozhodnutie ÚDZS v podobe uloženia povinnosti predložiť ozdravný plán a bezodkladne tak urobí.

Viac o téme: Právne krokyVšZPÚDZSOzdravný plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu