Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Odkaz Matice slovenskej je podľa prezidenta Pellegriniho zrejmý a aktuálny aj v súčasnosti

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Odkaz Matice slovenskej, že aj cesta k ekonomickému napredovaniu vedie iba cez rozkvet kultúry, vzdelania a mravnosti, ostáva zrejmý aktuálny aj v súčasnosti. Prezident SR Peter Pellegrini to uviedol na sociálnej sieti v súvislosti s nedeľňajším pamätným dňom - Dňom Matice slovenskej, pripomínajúcim vznik i obnovenie národnej inštitúcie.

archívne video

Brífing Prezidenta SR Petra Pellegriniho a ministra obrany Róberta Kaliňáka na Ministerstve obrany SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezident poukázal na to, že Matica mala v minulosti zásadný podiel úspešnom zavŕšení národnoemancipačných snáh Slovákov. Zdôraznil taktiež, že rovnako dôležitými hodnotami, ktoré stáli pri zrode Matice, sú tie, po ktorých naliehavo voláme aj dnes - súdržnosť národa, schopnosť zmieriť sa a zasadiť sa za spoločnú vec.

 

Matica slovenská, ktorej zrod si práve dnes pripomíname, má zásadný podiel na tom, že slovenský národ prekonal...

Posted by Peter Pellegrini on Sunday, August 4, 2024

"Je výzvou pre každého z nás, aby sme sa usilovali napĺňať tieto ciele a posolstvá, ktoré sa spájajú s výraznými míľnikmi našej histórie, a tým prispievali k napredovaniu slovenského národa a slovenskej spoločnosti," dodal prezident.

Matica slovenská, ktorá vznikla 4. augusta 1863, je najvýznamnejšou kultúrno-spoločenskou inštitúciou v dejinách slovenského národa. Jej založenie si na Slovensku každoročne pripomíname 4. augusta ako pamätný deň - Deň Matice slovenskej. Príslušný zákon prijali poslanci Národnej rady SR v októbri 1993.

 

Viac o téme: OdkazPeter PellegriniMatica slovenská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu