Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Banícka profesia má v našej vlasti korene hlboké ako šachty a chodby, uviedol prezident

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Banícka profesia má v našej vlasti korene hlboké tak ako šachty a chodby, ktorými je popretkávaná slovenská zem. Skonštatoval to v sobotu na sociálnej sieti pri príležitosti Dňa obetí banských nešťastí a Dňa bielych ruží prezident Peter Pellegrini.

Deň bielych ruží, ktorý si v sobotu verejnosť pripomína, reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii slovenského baníctva, keď v podzemí bane v Handlovej 10. augusta 2009 zahynulo 11 banských záchranárov a deväť baníkov. "Ani po 15 rokoch nevyschli slzy a neutíšila sa bolesť zo straty 20 ľudských životov, ktoré vyhasli pri najväčšom banskom nešťastí v Handlovej. Ani 15 rokov nezahojilo jazvy, ktoré táto tragédia zanechala v srdciach ich najbližších, ich rodín, priateľov, ale aj v duši celého Slovenska," uviedol v tejto súvislosti Pellegrini.

archívne video

Návšteva Petra Pellegriniho na Ministerstve obrany SR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezident v tejto súvislosti vyzval verejnosť, aby si v sobotu spomenula pri pohľade na bielu ružu na všetkých, ktorí pri svojej každodennej ťažkej a nebezpečnej práci prišli o to najcennejšie - vlastný život.

 

S ÚCTOU K ŽIVOTOM A NASADENIU VŠETKÝCH STATOČNÝCH BANÍKOV Ani po pätnástich rokoch nevyschli slzy a neutíšila sa bolesť...

Posted by Peter Pellegrini on Saturday, August 10, 2024

"Banícka profesia má v našej vlasti korene hlboké tak ako šachty a chodby, ktorými je popretkávaná slovenská zem. Úctu, uznanie a poďakovanie si preto zaslúži každý, kto svoj život zasvätil tomuto namáhavému a riskantnému povolaniu, ktoré nič neodpúšťa. Nech sú ich odvaha, statočnosť a nasadenie večným symbolom pre každého z nás," skonštatoval prezident.

Viac o téme: BaníciObetePeter PellegriniPrezidentDeň bielych ruží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu