Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Škandalózne ťahy Číny: Lexmann otvorene prehovorila o tlaku, ktorý na ňu vyvíja Peking! Sťažujú sa aj iní

Miriam Lexmann Zobraziť galériu (2)
Miriam Lexmann (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Peking hovorí politikom z najmenej šiestich krajín sveta, aby sa nezúčastnili júlového samitu na Taiwane. Okrem toho podnikajú aj rôzne iné kroky. Potvrdila to aj naša europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), ktorá tlak Číny okúsila na vlastnej koži.

Samit usporadúva organizácia známa ako Medzinárodná aliancia k Číne, ktorá je zložená zo stoviek zástupcov z celkovo 35 krajín. Konať sa má od 30. do 31. júla. Čína má však robiť všetko preto, aby ho čo možno naviac samobotovala. Riaditeľ organizácie Luke de Pulford hovorí o bezprecedentonom tlaku, ktorí v posledných dňoch predviedli jej  predstavitelia. Zamerali sa najmä na zástupcov Slovenska, Severného Macedónska, Bosny a Hercegoviny, Bolívie, Kolumbie a ešte jednej krajny z Ázie, ktorá si nepriala byť menovaná. Zástupcovia týchto krajín svorne tvrdia, že im Číňania poslali správy, volali im alebo im adresovali naliehavé žiadosti o stretnutie práve na termíny, kedy sa má konať aj samit. 

archívne video

Miriam Lexmann v EP o európskom zákone o slobode médií (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Tlak vyvíjajú aj na Slovensko 

Europoslankyňa Miriam Lexmann, ktorá v Európskom parlamente pôsobí vo výboroch pre zahraničné veci a medzinárodný obchod potvrdila, že aj KDH bolo v tejto záležitosti kontaktované Veľvyslanectvom Čínskej ľudovej republiky v Bratislave. Poznamenala, že strana odmieta vyhrážky alebo akúkoľvek inú formu nátlaku zo strany čínskej komunistickej strany, týkajúce sa práva európskych krajín rozvíjať vzťahy s Taiwanom v súlade s ich národnými záujmami a spoločnými hodnotami demokracie a ľudských práv.

Počas samitu v Taipei zákonodarcovia rokujú aj s taiwanskou viceprezidentkou Hsiao Bi-khim a ministrom zahraničných vecí Lin Chia-Lung. Europoslankyňa Miriam Lexmann pri tejto príležitosti vyzdvihla potrebu väčšej spolupráce medzi Slovenskom a Taiwanom. „Taiwan je dôležitým partnerom a už dnes je tretím najväčším investorom na Slovensku. Spolupráca s našimi demokratickými partnermi nám pomáha napredovať v inováciách, poskytuje prístup ku kritickým technológiám, ktoré náš priemysel potrebuje pre zachovanie konkurencieschopnosti. KDH bude aj naďalej kritizovať kroky vlády SR, ktoré podkopávajú ekonomickú bezpečnosť Slovenska zvyšovaním závislosti od Číny, čo nás robí zraniteľnejšími voči jej ekonomickému nátlaku,“ uviedla Lexmann.

Škandalózne ťahy Číny: Lexmann
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

De Pulford označil čínske snahy za hrubé zahraničné vmiešavanie sa. „Ako by sa asi cítili predstavitelia Číny, keby sme sa im snažili hovoriť, aké majú cestovné plány, kde môžu ísť a kde nie?,“ pýta sa. „Je absolútne nehorázne, že si myslia, že môžu zasahovať do cestovných plánov zahraničných zákonodarcov,“ dodal.

Tohtoročného samitu sa majú zúčastniť zástupcovia 25 krajín. Zástupcovia niektorých z nich sa majú stretnúť aj s vysokopostavenými predstaviteľmi Taiwanu.

Viac o téme: SamitČínaTaiwanMiariam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu