Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

KDH víta dofinancovanie výziev eurofondov v agrorezorte

Marián Čaučík
Marián Čaučík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH dofinancovanie výziev eurofondov v agrorezorte víta, ale pripomína, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) mala pozastavenú akreditáciu v dôsledku kauzy Dobytkár. Uviedol to podpredseda KDH Marián Čaučík v reakcii na pondelkovú tlačovú besedu agroministra Richarda Takáča (Smer-SD) o čerpaní eurofondov pre poľnohospodárov a potravinárov.

"Minister Takáč dnes ohlásil otvorenie ďalších výziev na dočerpanie eurofondov pre poľnohospodárov a potravinárov. KDH túto iniciatívu víta, no je potrebné dodať, že pán minister notoricky hovorí o zlom nastavení čerpania financií za predchádzajúcich vlád. Chcem mu však pripomenúť, že PPA mala v rokoch 2021 a 2022 dočasne pozastavenú akreditáciu v dôsledku kauzy Dobytkár, čo bola kauza vlády Smeru a SNS," spresnil Čaučík.

archívne video

Tlačová konferencia strany KDH na tému Reakcia na mimoriadnu schôdzu k medveďom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zálohové platby vo výške 50 % považuje Čaučík za dobrú vec, no v súčasnom nastavení PPA sa obáva toho, aby ich PPA vedela technicky vyčerpať a akceptovala to Európska komisia. "A v neposlednom rade je dobré, že sa minister snaží dočerpať peniaze z predchádzajúceho programového obdobia. Pomaly však už končí prvý rok nového programovacieho obdobia a doteraz nebola otvorená ešte žiadna výzva. Preto je dôležité prísť so strategickým prístupom, ako budeme čerpať nové eurofondové peniaze pre poľnohospodárov a potravinárov," dodal podpredseda KDH.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa rozhodlo dofinancovať staršie projektové výzvy číslo 52 a 65 a vyhlási aj tzv. technickú výzvu, aby zabránilo prepadnutiu eurofondových prostriedkov pre slabé čerpanie v uplynulých rokoch. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii Takáč za účasti zástupcov agrosektora. Tento rok treba podľa Takáča vyčerpať na projektových eurofondových výzvach asi 300 miliónov eur, ak sa nevyčerpajú, tak prepadnú.

Viac o téme: VýzvyEurofondyDofinancovanieKDHRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu