Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Pri protestoch v Bolívii bolo zadržaných 44 ľudí, 14 policajtov sa zranilo

Nepokoje v Bolívii. Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Bolívii. (Zdroj: SITA/AP/Daniel Cartagena)

LA PAZ - V Bolívii bolo v piatok zadržaných najmenej 44 ľudí počas stretov medzi stúpencami bývalého ľavicového prezidenta Eva Moralesa, ktorí po celej krajine rozmiestnili na cestách viac ako 20 zátarás, a políciou, uviedla v sobotu tamojšia vláda. Na odstránenie zátarás bolo nasadených viac ako 1700 policajtov, 14 z nich utrpelo zranenia. Informuje o tom agentúra AFP.

Nepokoje v Bolívii.
Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Bolívii.  (Zdroj: SITA/AP/Daniel Cartagena)

Morales, prvý domorodý líder Bolívie, bol vo funkcii prezidenta v rokoch 2006 až 2019. Šesťdesiatpäťročný bývalý prezident je vyšetrovaný pre znásilnenie, obchodovanie s ľuďmi a pašovanie v súvislosti s údajným vzťahom s 15-ročným dievčaťom, s ktorým mal v roku 2016 splodiť dcéru. Jeho priaznivci začali v polovici októbra stavať zátarasy, aby zabránili jeho prípadnému zadržaniu.

Blokády ciest narušili dodávky pohonných hmôt a štátna ropná spoločnosť minulý týždeň uviedla, že na zablokovaných cestách uviazlo 570 cisterien. V predchádzajúcich dňoch bolo podľa bolívijských predstaviteľov zadržaných okolo 20 protestujúcich. Minister vnútra Eduardo Del Castillo oznámil, že polícia odblokovala najmenej 12 bodov na cestách zablokovaných demonštrantmi.

Nepokoje v Bolívii.
Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v Bolívii.  (Zdroj: SITA/AP/Daniel Cartagena)

Cieľ demonštácií

Pôvodným cieľom demonštrácií bolo zabrániť možnému zadržaniu Moralesa, teraz však podľa AFP demonštranti protestovali proti hospodárskemu riadeniu vlády prezidenta Luisa Arceho. Morales je hlavným súperom 61-ročného Arceho, s ktorým bojuje o kandidatúru vládnucej strany v prezidentských voľbách v roku 2025.

Vyšetrovanie, ktoré je proti Moralesovi vedené, označil exprezident za ďalšiu lož a tvrdí, že je obeťou súdneho prenasledovania vedeného vládou. Podľa jeho právnikov bol prípad už preskúmaný a uzavretý v roku 2020.

Evo Morales
Zobraziť galériu (4)
Evo Morales  (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Karita)

Morales sa v roku 2019 vyhlásil za víťaza prezidentských volieb. Opozícia ho však obvinila z podvodu a v krajine došlo k nepokojom. Pod tlakom armády Morales rezignoval a strávil rok v exile v Mexiku a Argentíne.

Viac o téme: ProtestyZadržanieZraneníPolicajtiBolíviaEvo Morales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu