Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Záchranári od júna zaznamenali 26 prípadov topenia: Sedem sa skončilo smrťou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Záchranári od začiatku júna do 22. júla zaznamenali 26 prípadov topenia, z toho sedem sa skončilo smrťou. Uviedol to zástupca hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Richard Bolješik.

Dodal, že od začiatku roka eviduje OS ZZS 41 prípadov topenia, z toho 13 smrteľných. OS ZSS pripomína, aby ľudia pri kúpaní dodržiavali pitný režim a chránili sa pred slnečnými lúčmi pokrývkou hlavy a opaľovacím krémom s dostatočným ochranným faktorom. Odporúča tiež, aby sa vyhýbali požívaniu alkoholických nápojov, skákali do vody len ak sú dobrí plavci a neskákali do neznámej vody.

archívne video

Na Zlatých Pieskoch sa utopil muž (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V prípade, že vidia topiaceho sa človeka je podľa Bolješika potrebné myslieť na svoju bezpečnosť. Neodporúča preto bezhlavo za ním skákať, ale hodiť mu napríklad lano alebo konár, ktorého sa môže chytiť, a zavolať odbornú pomoc.

S kúpaním môžu byť spojené aj rôzne zranenia a úrazy. Záchranárov je podľa OS ZZS potrebné volať, ak je úraz spojený s poruchou vedomia, sťaženým dýchaním, veľkým vonkajším krvácaním či poruchou citlivosti končatín. Tiesňovú linku možno kontaktovať aj pri menších zraneniach. "V takom prípade operátor tiesňovej linky 155 bude volajúceho inštruovať k prvej pomoci bez vyslania záchrannej služby," ozrejmil Bolješik.

Viac o téme: ObeteZáchranáriTopenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu