Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Šokujúce prvenstvo v rebríčku chudoby: Takmer polovica Slovákov si nemôže dovoliť kvalitné jedlo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty images, eurostat)

BRATISLAVA - Podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo aspoň každý druhý deň, predstavuje na Slovensku až 45,7 % obyvateľov, čo je najviac spomedzi krajín Európskej únie. Vyplýva to z údajov Eurostatu za minulý rok, pričom tento ukazovateľ je jeden z hlavných v hodnotení Európskeho piliera sociálnych práv.

Podľa najnovších údajov Eurostatu z roku 2023 si 9,5 % populácie v Európskej únii nemohlo dovoliť jedlo obsahujúce mäso, ryby alebo vegetariánsky ekvivalent každý druhý deň. Tento údaj predstavuje nárast o 1,2 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2022, keď to bolo 8,3 %. Zvýšil sa aj počet ľudí, ktorí boli ohrození chudobou. Tých bolo 22,3 percenta ľudí oproti 19,7 % z roku 2022.

„Na celoštátnej úrovni najvyšší podiel ľudí ohrozených chudobou, ktorí si nemôžu dovoliť poriadne jedlo, zaznamenalo Slovensko (45,7 %), nasledovalo Maďarsko (44,9 %) a Bulharsko (40,2 %). Naopak, najnižší podiel zaznamenalo Írsko (4,2 %), nasledoval Cyprus (5,0 %) a Portugalsko (5,9 %),“ informuje Eurostat.

Šokujúce prvenstvo v rebríčku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Eurostat)

V EÚ bol rozdiel medzi celkovou a chudobou ohrozenou populáciou z hľadiska dopriania si poriadneho jedla 12,8 p.b.. Na celoštátnej úrovni vykázalo najväčší rozdiel Maďarsko s 30,2 p.b., nasledované Slovenskom (27,9 p.b.) a Grécko, (27,3 pb). Naopak, Švédsko, Cyprus, Luxembursko, Portugalsko a Írsko vykázali najmenšie rozdiely, všetky pod 4,0 pb.  

Viac o téme: ChudobaSlovenskoEurostatEurópska úniaKvalitné jedlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu