Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Minister Tomáš svojím návrhom nerieši nezamestnanosť, tvrdí Progresívne Slovensko: Iba prehlbuje predsudky

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Legislatívny návrh na odobratie dávky v hmotnej núdzi nezamestnaným, ktorí odmietnu prácu, nerieši dlhodobú nezamestnanosť a je útokom na dôstojnosť ľudí, ktorí sa točia v začarovanom kruhu chudoby v dôsledku dlhodobej diskriminácie. Takto v piatok reagovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko na návrh rezortu práce.

"Minister nevedel zaručiť, že štát dokáže vygenerovať dostatok vhodných a regionálne dobre rozložených pracovných ponúk. Nevieme ani to, akých ľudí sa odobratie dávky bude týkať. Štruktúra ľudí v hmotnej núdzi totiž zahŕňa aj tých, ktorí z rôznych dôvodov pracovať nemôžu," uviedla podpredsedníčka PS a Výboru Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci Simona Petrík.

archívne video

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k zmene zákona o RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prijatie zákona by pre zamestnávateľov znamenalo viac byrokracie

Poslankyňa NR SR Darina Luščíková (PS) poukázala na to, že prijatie zákona by pre zamestnávateľov znamenalo viac byrokracie a administratívnej záťaže, ale aj zvýšené náklady na školiaci personál. "Zamestnanci, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu pracovať, neraz riešia svoju situáciu práceneschopnosťou. Tú musia prvých desať dní financovať zamestnávatelia zo svojho vrecka. A to v konečnom dôsledku nepomôže ani štátnemu rozpočtu," priblížila Luščíková.

Návrh ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD) hovorí o tom, že ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov. Začiatkom tohto mesiaca negatívne reagovala na návrh aj Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá odmietla tvrdenie, že vysoké sociálne dávky odrádzajú ľudí od práce.

Viac o téme: NezamestnanosťErik TomášProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu