Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vláda chce zvýšiť dôveryhodnosť justície v očiach odbornej i laickej verejnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vláda prijme opatrenia na zvýšenie dôveryhodnosti justície v očiach odbornej i laickej verejnosti. Tiež chce obmedziť prieťahy v konaní, ktoré majú bezprostredný vplyv na vymáhateľnosť práva. Kladie si to za svoje dlhodobé priority. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý v stredu (10. 7.) schválila.

Medzi jej strednodobé priority patrí príprava rekodifikácie v oblasti civilného práva. Zmeny sa majú týkať odstránenia duality právnej úpravy záväzkov v občianskom a obchodnom práve, zachovania statusu quo v statusových otázkach v oblasti rodinného práva či modernizácie a odstránenia nedostatkov v oblasti civilného práva.

archívne video

Minister spravodlivosti SR B. Susko: Naším cieľom bude zabezpečiť najmä to, aby sa pre občana súdne konanie stalo dostupným a efektívnym (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Za strednodobý cieľ si kladie aj podporovať zlepšenie materiálno-technického zabezpečenia, stabilizáciu a rozvoj ľudských zdrojov v pôsobnosti rezortu spravodlivosti (informačné systémy, budovy, technické vybavenie, konkurencieschopné odmeňovanie a podobne).

Vláda považuje za nevyhnutné obnoviť a udržiavať systematický dialóg s odbornou obcou, primárne v oblasti justície, ale aj odbornou obcou reprezentujúcou ďalšie orgány ochrany práva, stavovské organizácie a profesijné združenia a akademickú obec. Jej krátkodobou prioritou je tiež prehodnotenie súdnej mapy. "Vláda prehodnotí prijatú novú súdnu mapu, ako aj systém a špecializáciu orgánov ochrany práva, a to v intenciách nevyhnutných pre riadne čerpanie prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti SR," uviedla.

Viac o téme: VládaPVVMinisterstvo spravodlivostiStrategické priority
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu