Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vláda eviduje zlyhanie v odbúravaní environmentálnych záťaží: Ich odstránenie považuje za prioritu

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda eviduje výrazné zlyhanie v odbúravaní starých environmentálnych záťaží na Slovensku. Ich odstránenie považuje za dlhodobú prioritu. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý v stredu (10. 7.) schválila.

Dlhodobou prioritou Ministerstva životného prostredia SR je aj zefektívniť čerpanie eurofondov, aktívne využívať prostriedky z Modernizačného fondu a výnosov z predaja emisných povoleniek. "Vláda sa zaväzuje smerovať finančné prostriedky z Environmentálneho fondu a Modernizačného fondu predovšetkým do zelenej transformácie hospodárstva a do podpory tých projektov, ktoré majú výrazný prínos pre konkurencieschopnosť podnikov a rozvoj infraštruktúry chrániacej životné prostredie," uvádza sa v materiáli.

archívne video

Podľa Progresívneho Slovenska vláda svojim programom hovorí, že ochrana životného prostredia nezaujíma už ani samotné MŽP (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za strednodobú prioritu považuje vládny kabinet stabilizáciu štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku. Jeho stav a ekonomická situácia sú v súčasnej neustálej deficitnej ekonomickej podobe neudržateľné. "Musí prejsť transformáciou v záujme odstránenia prevádzkového a investičného dlhu," skonštatoval. MŽP má zároveň ako strednodobú prioritu odkanalizovanie miest a obcí a výstavbu vodovodov.

Cieľom je taktiež naštartovať modernizáciu Vodného diela Gabčíkovo a zlepšiť financovanie strategických podnikov. Technická obnova vodného diela je podľa vlády nevyhnutným predpokladom pre stabilitu dodávok elektrickej energie z vodného zdroja a predstavuje zdroj príjmov pre SR. Podľa vlastných slov urýchlene príjme rozhodnutie o modernizácii a výmene turbín, ktoré sú po životnosti. Envirorezort zároveň v krátkej dobe plánuje zefektívniť administratívne a povoľovacie procesy.

Viac o téme: VládaMŽPPVVStrategické priority
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu