Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Zamestnávanie cudzincov je potrebné, no nesmú na to doplácať mestá, uviedli z Asociácie zamestnávateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Bez ďalšej podpory zamestnávania cudzincov na Slovensku je ohrozená funkčnosť niektorých odvetví a veľkých podnikov. Je však potrebné prehodnotiť financovanie samospráv tak, aby na podporu zamestnávania cudzincov nedoplácali mestá a ich obyvatelia. Zhodli sa na tom zástupcovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR po stretnutí s Úniou miest Slovenska (ÚMS).

"Pracujúci cudzinci s dlhodobým pobytom na Slovensku sú zdaňovaní podobne, ako slovenskí občania. Prispievajú do verejných financií prostredníctvom dane z príjmu, sociálneho a zdravotného poistenia. Práve dane z príjmu fyzických osôb sú rozhodujúcim zdrojom pre mestá, z ktorého financujú služby a infraštruktúru pre všetkých obyvateľov. Avšak dane, ktoré cudzinci odvedú štátu sa do miest nedostanú," uviedla AZZZ SR.

archívne video

O financie v rámci poľsko-slovenskej spolupráce je obrovský záujem, uviedol Richard Raši (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Mestá preto podľa asociácie prichádzajú o významné financie, ktoré by mohli byť použité na ich rozvoj a skvalitnenie služieb. Dodala, že riešenie tohto problému si vyžaduje efektívnu a inkluzívnu stratégiu na všetkých úrovniach tak, aby boli financie spravodlivo a systémovo prerozdelené a zohľadňovali miesto, kde cudzinci žijú.

Príjmy z prerozdelenia daní

"Ak mestá a obce nebudú mať dostatočné príjmy z prerozdelenia daní, ktoré tieto skutočnosti zohľadnia, budú nútené svoje služby obmedzovať. Súčasne budú nútené zvyšovať miestne dane a poplatky na pokrytie svojich rozpočtových deficitov, čo bude mať negatívny vplyv aj na občanov a podniky v území," upozornil prezident ÚMS Richard Rybníček.

Táto požiadavka je podľa viceprezidenta AZZZ SR Rastislava Machunka jedným z reálnych podporných opatrení, ktoré pomôže integrácii cudzincov v mestách a vytvorí elementárny predpoklad na riešenie nedostatku pracovných síl na Slovensku.

Viac o téme: PodporaZamestnávanieSamosprávyAZZZCudzinciÚMS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu