Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Návrh ministra práce nerieši skutočný problém so zamestnanosťou, reaguje Petrík

Simona Petrík
Simona Petrík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Návrh ministra práce o krátení alebo odobraní dávky v hmotnej núdzi pre ľudí, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, nerieši skutočný problém so zamestnanosťou. Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Simona Petrík (PS) tak reagovala na návrhy, ktoré v utorok prezentoval na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Minister práce v tejto chvíli nevie garantovať, či štát vôbec dokáže vygenerovať dostatok pracovných miest, ktoré budú typom práce aj regionálnym rozložením vhodné pre dlhodobo nezamestnaných. Zároveň nepovedal, či si budú môcť uchádzači medzi ponukami vyberať. Veľmi vágne hovoril aj o počte a štruktúre ľudí, ktorých by sa odobratie či krátenie dávky týkalo," uviedla Petrík.

archívne video

Tlačová konferencia strany Progresívne Slovensko na tému reedukačných centier (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Doplnila, že v konečnom dôsledku môže ísť aj o rodičov maloletých detí či zdravotne znevýhodnených ľudí. Podľa nej tieto skupiny ľudí už v súčasnosti žijú v existenčných problémoch a odobratie dávky pre nich môže mať zničujúce následky.

Petrík zároveň upozornila, že návrh môže zvýšiť aj náklady pre samosprávy, ktoré financujú napríklad ošatenie či zdravotné prehliadky ľudí pri aktivačných prácach. "Ak skutočne dôjde k nárastu tohto typu pracovných miest, nie je jasné, či budú náklady naďalej niesť obce, alebo ich na seba preberú úrady práce," uzavrela.

Viac o téme: Hmotná núdzaNRSRPSSimona Petrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu