Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vedci prišli so šokujúcou štúdiou: Kto konzumuje TÚTO zeleninu, radikálne znižuje riziko rakoviny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEWCASTLE - V zelenine sa nachádza veľa prospešných látok. Pravidelné jedenie určitého druhu môže dokonca znížiť riziko rakoviny. Čo to je, koľko a ako často by ste ho mali konzumovať a do akej miery sa znižuje riziko rakoviny, objasnila vedecká štúdia.

Ľudia, ktorí pravidelne jedia mrkvu, majú výrazne nižšie riziko vzniku rakoviny počas svojho života ako ľudia, ktorí mrkvu nejedia. Výskumný tím pod vedením Kirsten Brandtovej z Newcastle University to vysvetlil vo veľkom prehľadovom článku. Ale ochrana nepochádza z beta-karoténu, píšu vedci v odbornom časopise „Food, Science and Nutrition“.

archívne video

Prístroj, ktorý vyvinuli slovenskí vedci dokáže za desať sekúnd odhaliť viaceré ochorenia (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Na účely prehľadovej analýzy sa výskumníci zamerali na celkovo 198 medzinárodných štúdií a na analýzu vybrali 80 štúdií s viac ako 60 000 účastníkmi. Výsledkom bolo, že riziko rakoviny bolo o 20 percent nižšie medzi tými, ktorí jedli päť porcií surovej mrkvy týždenne, ako medzi tými, ktorí nejedli. Vedci navyše vysvetľujú, že riziko rakoviny kleslo o štyri percentá len s jednou porciou mrkvy týždenne. Ochranné účinky nie sú obmedzené na konkrétny typ rakoviny. Jedna porcia zodpovedá hrsti nakrájanej mrkvy.

Celkovo odborníci predpokladajú, že ochranné účinky spôsobuje viacero rastlinných látok v mrkve. Existuje podozrenie, že takzvané polyacetylény a izokumaríny, obe látky, ktoré obsahuje najmä mrkva, majú na človeka aj protirakovinové a protizápalové účinky. Tieto účinky už boli preukázané pri pokusoch na bunkách a zvieratách v laboratóriách. Štúdie však neodhalili žiadne protirakovinové účinky betakaroténu, ktorý je v mrkve tiež bohato zastúpený.

Každý, kto si myslí, že konzumácia dvojnásobného množstva surovej mrkvy týždenne poskytne dvojnásobnú ochranu pred rakovinou, sa mýli. Dôvod? Dobrá prevencia rakoviny zahŕňa viac ako len konzumáciu dostatočného množstva mrkvy. Pravidelný a dostatočný pohyb a vyvážená strava sú rovnako dôležité ako vyhýbanie sa nikotínu a alkoholu.

Viac o téme: ŠtúdiaRakovinaMrkva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu