Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Vedci objavili na Slovensku nový invázny druh včely! Hrozí nám nebezpečenstvo?

Čalúnnica (Megachile sculpturalis)
Čalúnnica (Megachile sculpturalis) (Zdroj: Facebook/Ústav zoológie SAV)

BRATISLAVA - Vedci objavili na západnom Slovensku nový invázny druh včely. Ide o čalúnnicu pochádzajúcu z Ázie. Do Európy sa dostala po prvýkrát v roku 2008 vo Francúzsku a odvtedy sa pomerne rýchlo šíri. V posledných rokoch bola známa aj z Budapešti a Viedne, jej príchod na Slovensko očakávali. Pre TASR to uviedol Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Čalúnnica má dva až 2,5 centimetra, čierne telo. Hruď má hnedo ochlpenú a krídla má zadymené. Pre ľudí by nemala byť podľa Semelbauera viac nebezpečná ako domáce druhy včiel. Tvrdí, že tieto samotárske druhy včiel nemajú tendenciu útočiť na veľké stavovce.

archívne video

Sršeň ázijský hrozba pre včelárov a ovocinárov? (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

"Môže predstavovať isté ohrozenie pre niektoré domáce druhy, ale zďaleka najvýznamnejším ohrozením pre naše včely je kombinácia ľudských aktivít, predovšetkým intenzívne poľnohospodárstvo, celoplošné kosenie, zánik druhovo bohatých lúk," poznamenal odborník.

Semelbauer objavil novú včelu spolu s Adriánom Purkartom z Katedry zoológie Prírodovedeckej Fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Viac o téme: VčelaSAVInvázny druh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu