Piatok5. júl 2024, meniny má Cyril, Metod, zajtra Patrik, Patrícia

KDH sa doťahuje s Úradom vlády: Problémom je výjazdové rokovanie na Orave! Majerský zúri, posiela im odkazy

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA – Spor pre program výjazdového rokovania vlády. Vláda sa dnes stretáva, tak ako takmer každú stredu, na svojom pravidelnom rokovaní. Avšak nie v priestoroch Úradu vlády v Bratislave, ale stovky kilometrov ďalej – na Orave. Deje sa tak v rámci pravidelných výjazdových rokovaní, s ktorými nechcú ministri skončiť ani po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SSD). K tomu väčšinou patrí aj stretnutie s regionálnymi politikmi. To je na pláne aj dnes. Opozičné KDH sa však posťažovalo, že vláda dala ich starostom košom a nepozvala ich.

archívne video 

TK na Úrade vlády SR s názvom: Dosť bolo čakania. Konáme! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predseda KDH Milan majerský ešte cez víkend v diskusnej relácii O 5 minút 12 o tom, že na výjazdové rokovanie vlády na Orave sú pozvaní len starostovia a primátori za strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS. S tým však Úrad vlády nesúhlasí. „Výjazdové rokovanie vlády sa na Orave uskutoční v stredu 3. júla 2024 a bude zamerané na rozvoj okresov Námestovo, Dolný Kubín a Tvrdošín. Na stretnutie bolo pozvaných 26 starostov a primátorov z uvedených okresov. 18 z nich, teda najväčší podiel, predstavujú nezávislí kandidáti. Za Smer-SD sú to dvaja starostovia a jeden primátor, za stranu Hlas-SD dvaja starostovia a za SNS tiež dvaja starostovia. Na stretnutie bol pozvaný aj starosta za KDH,“ odkázali na margo majerského kritiky. V uvedenom regióne sa nachádza 64 obcí a miest a v rámci výjazdového rokovania je podľa nich navrhnutá podpora pre každú jednu z týchto obcí bez ohľadu na politickú príslušnosť starostu či primátora.

KDH sa doťahuje s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na vyjadrenie Úradu vlády reagoval zasa Majerský. Ten sa pýta, či chce vláda dosiahnuť rozvoj spomínaných okresov bez diskusie so starostami a primátormi, ktorí najlepšie poznajú problémy svojich samospráv. „Ak pôsobí na Orave 39 nezávislých starostov, 16 starostov za KDH, 5 starostov za SMER, 1 starosta za HLAS-SD a 1 starosta za SNS a z tohto počtu boli na rokovanie vlády na Orave pozvaní 2 starostovia a jeden primátor za SMER z 5-tich možných predstaviteľov, je takýto postup vyvážený a spravodlivý? Vláda pozvala jedného starostu KDH zo 16-tich, pričom nebol pozvaný žiadny starosta KDH z okresov Dolný Kubín a Námestovo,“ uviedol Majerský.  

Argument, ktorým sa vláda oháňa, aby každý akceptoval výsledky akýchkoľvek demokratických volieb, hádže podľa Majerského práve ona do koša. "Ľudia si zaslúžia, aby pri rozhodovaní o dôležitých veciach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú, boli prítomní nimi zvolení zástupcovia v regiónoch. Veríme, že v budúcnosti bude vláda pristupovať k podobným stretnutiam spravodlivejšie a bude pozývať zástupcov všetkých politických strán, aby sa zabezpečila transparentnosť a inkluzívnosť v rozhodovacích procesoch,“ odkázal.

 

Viac o téme: PrimátoriStarostoviaKDHMilan MajerskýOravaNámestovoTvrdošínDolný KubínÚrad vlády SRVýjazdové rokovanie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu