Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Vláda odobrila nové pravidlá tvorby stanovísk Slovenska k návrhom aktov Európskej únie

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda v stredu schválila nové pravidlá tvorby stanovísk SR k návrhom aktov Európskej únie, ktoré predložilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Docieliť má efektívnejšie presadzovanie národnoštátnych záujmov na pôde EÚ.

Cieľom materiálu je skvalitniť celkovú koordináciu a prípravu Slovenska na rokovania v inštitúciách EÚ a prispieť tak k efektívnejšiemu presadzovaniu záujmov SR na pôde Únie. "Zavádzame systém, ktorý prinesie vyššiu flexibilitu na domácej pôde a zabezpečí riadne stanoviská a pozície pre zástupcov Slovenska hlasujúcich v inštitúciách EÚ," uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) v stanovisku, ktoré TASR zaslal komunikačný odbor rezortu. Proces tvorby stanovísk k návrhom aktov EÚ koordinuje rezort slovenskej diplomacie. Doterajší systém z roku 2013 bol podľa MZVEZ v mnohých prvkoch zastaraný a nezodpovedal dynamike rokovaní na európskej úrovni.

"Komplexnosť a dôležitosť legislatívy či problematík prerokúvaných na pôde EÚ, ich dosahy na občanov Slovenska a našu ekonomiku si vyžadujú kvalitné a promptné reakcie zo strany Slovenskej republiky. Našou ambíciou je efektívnejšia koordinácia ministerstiev a ďalších zodpovedných subjektov, a to pri zvážení všetkých prínosov a dosahov týchto rozhodnutí na našich obyvateľov," doplnil Blanár. Medzi zmenami, ktoré materiál prináša, je zvýšenie flexibility fungovania rezortných koordinačných skupín, zosúladenie terminológie a lehôt prerokúvania návrhov aktov EÚ s rokovacím poriadkom Národnej rady SR. V ďalšom kroku pripraví rezort diplomacie hlbšiu úpravu systému koordinácie európskych záležitostí na Slovensku, ktorej potreba vyplynula aj z aplikačnej praxe a pripomienok ministerstiev.

Viac o téme: AktyVláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu