Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Slovák Alan skončil v rukách FBI: Hrozí mu 95 rokov v base! Slová zúfalej matky, v americkom väzení zažíva peklo

Alan Bill Zobraziť galériu (3)
Alan Bill (Zdroj: Getty Images, freealan.org)

BRATISLAVA – Začiatkom januára tohto roka obletela Slovensko správa o mladom Slovákovi, ktorého po prílete do USA zadržala FBI. Hovorilo sa o tom, že 31-ročný Alan Bill bol údajne spoluzakladateľom legálneho online trhoviska na dark webe s názvom Kingdom Market, ktoré aj riadil. To slúžilo na predaj drog, falošných bankoviek, ukradnutých identít či dokladov. Mladému mužovi teraz hrozí, že až 95-ročný trest odňatia slobody.

O Bratislavčana sa mali dlhodobo zaujímať vyšetrovatelia z celého sveta. Na webe mal vystupovať ako Vend0r a KingdomOfficial. Po zadržaní skončil vo väzbe v St. Louis v štáte Missouri. Americké úrady ešte v tom čase upovedomili aj slovenskú ambasádu vo Washingtone. Odvtedy však bolo niekoľko mesiacov o celom prípade ticho. Upozornil zas naň až teraz Inštitút ľudských práv.

Alan Bill
Zobraziť galériu (3)
Alan Bill  (Zdroj: freealan.org)

Zriadená je aj stránka s názvom freealan.org. „Alan sa začal zaujímať o kryptomeny ešte ako stredoškolský študent. Podobne ako mnoho jeho rovesníkov. Peniaze, ktoré na tom zarobil, míňal najmä na adrenalínové športy a cestovanie. Miloval horolezectvo. V decembri minulého roku vycestoval s batohom na pleciach do Chile. Pri prestupovaní v USA bol zatknutý,“ píše sa na stránke.

Aktuálne má byť väznený v americkom štáte Missouri vo väzení St. Genevieve. „Od prvého okamihu bol na neho vyvíjaný ťažký psychologický nátlak, aby sa priznal k niečomu, čo podľa vlastných slov, nespáchal,“ uvádza sa na stránke. Alan tvrdí, že okrem agentov FBI ho zastrašoval aj štátny zástupca. Vyhrážali sa mu, že v prípade ak sa neprizná, tak mu hrozí 270 rokov väzenia. Pri zadržaní mu vraj agenti FBI nedovolili ani len kontaktovať slovenského konzula, či advokáta. Komunikácia pri zadržaní mala prebiehať len prostredníctvom Google translate. Doteraz nemá údajne k dispozícii tlmočníka a to napriek tomu, že neovláda angličtinu „Od agentov FBI čelil viacerým posmeškom a nátlaku. Napríklad mu napriek mínusovým teplotám zobrali aj jeho zimnú bundu, s tým, že už ju nikdy nebude potrebovať…,“ uvádza sa na stránke.

Alan Bill
Zobraziť galériu (3)
Alan Bill  (Zdroj: freealan.org)

Peter Weisenbacher z IĽP sa zamýšľa nad tým, že je čudné, že človek, ktorý mal zarábať milióny, býval v obyčajnom paneláku, nemá peniaze na amerických právnikov, má problémy zaplatiť aj telefonáty s rodinou a napriek tomu, že mal riadiť medzinárodný zločinecký gang, neovláda žiaden cudzí jazyk. „Američania tvrdia, že sledovali Alana viac ako dva roky. Ako je teda možné, že už je sedem mesiacov väznený a doteraz mu ani len nepreložili obvinenia a obžalobu do slovenského jazyka? Ako je možné, že doteraz nevie, kto by mal byť súčasťou gangu, ktorý mal riadiť?,“ pýtajú sa na stránke. Alan sa vraj bojí, že v americkom väzení zomrie. Podmienky, v ktorých ho držia, majú byť katastrofálne. „Faktom je, že počas Alanovho pobytu za mrežami zomrel za záhadných okolností jeho spoluväzeň. Necíti sa bezpečne a má strach vychádzať z cely, nakoľko bol svedkom niekoľkých bitiek,“ píše sa na stránke.

„Alan nemá možnosť ani len nadýchať sa čerstvého vzduchu. Je smrteľne bledý, má závrate. Dokonca raz odpadol a ostal ležať v bezvedomí – nikto mu neprišiel na pomoc. Alanovi vypadávajú vlasy, obočie, krváca z nosa a úst. Rapídne schudol a zostarol. Jeho spoluväzňami sú násilníci, zabijaci a členovia mexickej mafie." 

Vyvíjaný má byť na neho údajne nátlak, aby sa priznal k tomu, čo neurobil. „Vyšetrovanie a pobyt v tomto väzení je pre neho peklom. Neraz sa v stave zúfalstva dokonca prichytí pri myšlienke, že smrť by možno bola pre neho naozaj vykúpením,“ uvádza sa.

O jeho nevine nepochybujú ani jeho najbližší. "Môj syn nič také nerobil, som o tom hlboko presvedčená," tvrdí aj jeho matka Eva Potúčková. "Informácie ktoré sa k nám o tom dostali, svedčia o porušovaní jeho základných práv," tvrdí riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Práve na túto organizáciu sa obrátila zúfalá matka. "Náklady na celý proces sa pohybujú v státisícoch dolárov a Alan a ani jeho rodina takouto sumou nedisponujú,” priblížila advokátka Alexandra Karlíková. “Aj preto sme vyhlásili verejnú zbierku a zriadil sa transparentný účet, na ktorý môžu prispievať všetci, ktorí chcú Alanovi pomôcť," dopnil Weisenbacher.

 

Viac o téme: FBISlovákAlan Bill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu