Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Šokujúce zistenia mimovládnej organizácie: Experiment ukázal protirómsky rasizmus na pracovnom trhu!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) v prvých 6 mesiacoch tohto roka upriamila svoju pozornosť na protirómsky rasizmus v kontexte pracovného trhu, v rámci svojej dlhodobej snahy upozorňovať a zabraňovať prejavom rasizmu na Slovensku.

IĽP vytvoril pomocou nástrojov umelej inteligencie štyri fiktívne osoby, vrátane ich fotografií, emailov a profesijných životopisov. Dve z týchto osôb boli Róm a Rómka a dve boli nerómske. Záujem o prácu od všetkých štyroch následne rozoslali celkovo na 100 otvorených pracovných miest, ktorých ponuky boli zverejnené online na rôznych portáloch, no taktiež na weboch veľkých korporácii a sociálnych sieťach.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

„Rómskeho uchádzača a uchádzačku sme poslali vždy ako prvých, aby sme vylúčili možnosť, že potenciálny zamestnávateľ by sa rozhodol pre fiktívneho nerómskeho uchádzača alebo uchádžačku, a na základe tohto rozhodnutia už rómskym uchádzačom neodpovedal. Profesijné životopisy sme vždy upravili tak, aby vyhovovali požiadavkam v inzerátoch a ponukách, a zároveň pre Róma a Rómku boli o niečo lepšie ako pre nerómov, no nie omnoho, aby sme znova vylúčili možnosť, že zamestnávatelia uprednostnia menej kvalifikovanú osobu z dôvodu možného nižšieho platu. Výsledky boli šokujúce,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Väčšina odpovedí bola zamietavá

V prípade nerómskeho uchádzača a uchádzačky prišli odpovede v 89% prípadov, pričom je zaujímavé, že uchádzačka dostala iba 86 odpovedí, ale uchádzač až 92. Záujem o pohovor bol v 71% prípadov - tu už rodový rozdiel zistený nebol. „Pokiaľ ide o rómskeho uchádzača a uchádzačku, odpovede sme zaznamenali iba v 68% prípadov a takisto u uchádzačky to bolo nižšie - iba 62%. Bolo by teda zaujímavé v budúcnosti sledovať aj diskrimináciu na základe rodu. Ešte šokujúcejšie však bolo, že iba v 48% prípadov obsahovala odpoveď záujem o pohovor. Väčšina teda bola zamietavá, pričom ako sme už spomínali, následne nerómsky uchádzač a uchádzačka s rovnakým profesijným a vzdelanostným profilom dostali pozitívne odpovede,” informovala manažérka projektu Dominika Stuchlíková.

Výskum sa uskutočnil ako súčasť online kampane #PravdaORomoch, ktorú IĽP realizuje už od roku 2018 s prestávkou počas pandémie. V súčasnosti s podporou Európskej komisie v rámci projektu Boj proti kybernenávisti voči Rómom a Rómkam (Countering Online Antigypsyism and Cyberhate -COACH) v spolupráci s mimovládnymi organizáciami v Maďarsku a Bulharsku.

Viac o téme: RómoviaRasizmusInštitút ľudských práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu