Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

KDH reaguje: Podajú podnet na Ústavný súd pre podpis zákona o zdravotných poisťovniach

Milan Majerský
Milan Majerský (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Peter Stachura a František Majerský (obaja KDH) plánujú podať podnet na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s podpisom zákona o zdravotných poisťovniach. Ten upravuje vyplácanie príspevkov pre zdravotnícke organizácie a mení aj zákon o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO). Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Kovár. Prezident Peter Pellegrini zákon odobril v utorok.

Prezident sa podľa poslancov podpisom zákona stavia stranu záujmových skupín v zdravotníctve a farmaceutického priemyslu. "Sme presvedčení, že podpisom tejto novely prezident umožnil hrubý zásah do nezávislosti Národného inštitútu pre hodnotu a technológie, a to odvolávaním riaditeľa bez udania dôvodu a dosadením si nominanta rezortom zdravotníctva. Toto je v rozpore s ústavnými právami občanov SR, a preto podáme podnet na Ústavný súd SR," uviedli v stanovisku.

archívne video

Strana KDH sa vyjadruje k témam lex atentát a zákon o STVR (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezident v utorok odobril zmenu vyplácania príspevkov pre štyri zdravotnícke organizácie. Po novom im ich budú zdravotné poisťovne vyplácať vo štvrťročných splátkach, nie v plnej výške na začiatku roka ako doteraz. V zákone o NIHO sa upravuje hlavná úloha inštitútu. Po novom tiež bude môcť minister zdravotníctva odvolať riaditeľa a člena dozornej rady inštitútu bez udania dôvodu.

Viac o téme: Zdravotné poisťovnePodnetKDHNRSRÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu