Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Mimoparlamentná Maďarská aliancia víta zámer na zmenu volebného systému

Krisztián Forró
Krisztián Forró (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná Maďarská aliancia víta zámer na zmenu volebného systému. Ten súčasný podľa strany nezohľadňuje princíp regionalizmu a znevýhodňuje južnú a východnú časť Slovenska. Stanovisko poskytla hovorkyňa strany Évi Pálinkás.

Strana sa v roku 2023 vo voľbách nedostala do Národnej rady (NR) SR. Pripomenula však, že v štyroch "južných" krajoch Slovenska prekročila päťpercentnú hranicu hlasov, z toho v Trnavskom a Nitrianskom dosiahla vyše desať percent. "Zastúpenie tejto významnej časti voličov v súčasnosti absentuje v parlamente. Táto téma potrebuje odbornú diskusiu, do ktorej sa chceme zapojiť," uviedla.

archívne video

Zmena volebného systému by mohla byť spoločným návrhom strán, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

O možnej zmene volebného systému hovorili cez víkend minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a líder opozičného KDH Milan Majerský. Zhodli sa, že Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov. Minister avizoval, že Hlas-SD príde s touto myšlienkou pred koalíciu a chce diskutovať. KDH je za osem volebných obvodov určených hranicami samosprávnych krajov. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu. Rezort vnútra priblížil, že prípadná zmena by závisela od výsledkov odbornej diskusie a dohody parlamentných strán.

Viac o téme: Volebný systémZmenaMaďarská aliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu