Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Nemeckú ľavicovú aktivistku napriek súdnemu zákazu vydali maďarským orgánom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecký ústavný súd v piatok zakázal vydanie ľavicovej aktivistky obvinenej z členstva v zločineckej organizácii na súdny proces do Maďarska. Osoba bola však maďarským orgánom vydaná len necelú hodinu pred rozhodnutím súdu. Informuje o tom agentúra DPA.

Dvadsaťtriročnú nemeckú osobu s nebinárnou rodovou identitou známu pod prezývkou Maja obviňujú maďarské orgány z členstva v organizácii, ktorej cieľom bolo útočiť na prívržencov krajnej pravice. Maju zadržali v Berlíne v decembri 2023. V súvislosti s minuloročnými násilnými útokmi na údajných pravicových extrémistov v Budapešti bola umiestnená do väzby v Drážďanoch, uviedol jej právnik Sven Richwin.

archívne video

Polícia zatkla slovenských pašerákov zbraní (Zdroj: Maďarská polícia)

Maďarsko požiadalo o vydanie osoby. Berlínsky súd vo štvrtok podvečer rozhodol v prospech vydania. Majin právnik následne podal na ústavný súd žiadosť o predbežné opatrenie, ktorým by sa proces vydania zastavil, píše DPA.

V súdnych dokumentoch sa uvádza, že ústavný súd dostal žiadosť právnika v piatok po pol ôsmej ráno. Rozhodnutie o zákaze vydania osoby maďarským orgánom vyšlo krátko pred jedenástou hodinou. Maju však už o desiatej odovzdali maďarským úradom. Richwin uviedol, že rozsudok je teoretickým víťazstvom, má však len malú nádej, že sa Maju podarí dostať späť do Nemecka. Ohľadom ďalších krokov bude komunikovať s prokuratúrou.

Viac o téme: Súd NemeckoMaďarskoAktivista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu