Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Nelegálnych migrantov na Slovensku ubúda

KOŠICE - Na Slovensko prichádza po posilnení ochrany slovensko-ukrajinskej hranice menej nelegálnych migrantov. ČTK to povedal riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach Miroslav Uchnár.

Utečenci, ktorí Slovensko využívali ako tranzitnú krajinu, začínajú podľa neho hľadať nové cesty do Európy. Hranica by sa od 21. decembra mala stať vonkajšou hranicou schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

"Utečenci začali viac využívať ako tranzitnú krajinu Maďarsko, hľadajú aj nové cesty cez more," povedal Uchnár. Počet nelegálnych migrantov, ktorých polícia zadržala na slovensko-ukrajinskej hranici, klesol oproti minulému roku takmer o tretinu. Kým v prvom polroku minulého roku na hranici zadržali 1001 utečencov, tento rok zachytili za prvých šesť mesiacov 690 ľudí.

K zníženiu tlaku na hranicu podľa Uchnára prispela najmä intenzívnejšia ochrana slovensko-ukrajinskej hranice. Vyššiu ochranu hranice budovali postupne v priebehu roka, keď prípravy na vstup do Schengenu na Slovensku vrcholili. Z takmer 98 kilometrov dlhej hranice je 34 kilometrov chránených súvislým kamerovým reťazcom. Hornatú časť hranice zabezpečujú mobilnými kamerami, v teréne sa policajti presúvajú na snežných skútroch či terénnych štvorkolesových vozidlách. Zvýšil sa aj počet policajtov, na hranici ich v krátkom čase podľa Uchnára bude slúžiť približne tisíc.

Investície Slovenska na splnenie podmienok vstupu do schengenského priestoru dosiahli 2,5 miliardy korún. Do schengenského priestoru by spoločne so Slovenskom malo vstúpiť ďalších osem krajín, ktoré sa začlenili do EÚ v máji 2004. Výnimkou je len Cyprus, ktorý požiadal o jednoročný odklad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu