BRATISLAVA – Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) na Slovensku, aby zvýšili kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa z Poľska. Rizikovejšie môžu byť podľa jeho slov pohraničné oblasti.
Avizoval, že v prípade zistenia akýchkoľvek nedostatkov v problematike deklarovania pôvodu hovädzieho mäsa alebo podozrenia na narušenú zdravotnú bezpečnosť mäsa sa bude postupovať v súlade so zákonom o potravinách.
Hlavný hygienik v záujme ochrany verejného zdravia v súvislosti s podozrením na spracúvanie mäsa z chorého hovädzieho dobytka v Poľsku dal do pozornosti všetkým prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania na Slovensku, aby pri nákupe mäsa kládli dôraz na jeho pôvod, čiže aby odoberali mäso "len zdravotne bezpečné" od oficiálnych dodávateľov riadne registrovaných v databáze dodávateľov mäsa na slovenský trh.
Ako spresnil, Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR situáciu pozorne monitoruje a je v kontakte so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR. "Doposiaľ neboli obdržané žiadne oficiálne informácie od ŠVPS SR o dodaní inkriminovaného mäsa na trh v SR. Akonáhle takúto informáciu obdržíme, budeme prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania o tom informovať aj prostredníctvom regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR," dodal Mikas.