Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Slovensko daruje Afganistanu ďalšie prebytočné zbrane a muníciu

BRATISLAVA - Slovensko poskytne Afganistanu ďalšiu vojenskú pomoc.

Krajine daruje 1445,5 tony prebytočného vojenského materiálu za 297 miliónov korún. Rozhodla o tom dnes vláda na návrh ministerstva obrany. Afganská armáda dostane do užívania zbrane a strelivo, ktoré už slovenská armáda nepotrebuje.

Prvých 2200 ton materiálu za takmer pol miliardy korún poskytla vláda Kábulu ešte vlani. Zámer venovať Afganistanu nepotrebnú muníciu kritizovala organizácia Amnesty International na Slovensku, ktorá sa obáva jej zneužitia.

Ministerstvo obrany chce tiež rozšíriť možnosti pre použitie vojenskej pomoci. K zmluve s Afganistanom z februára 2006 preto navrhlo vláde podpísať dodatok o tom, že venovaný materiál bude môcť použiť nielen armáda, ale aj ďalšie bezpečnostné zložky krajiny.

Afganské sily dostanú od Slovenska samopaly, guľomety, náboje, delostreleckú muníciu a buzoly. Prepravu by mali podobne ako vlani zabezpečiť bezplatne Spojené štáty.

Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International sa obáva rizika, že vzhľadom na nestabilnú situáciu v krajine sa zbrane dostanú do nesprávnych rúk. "Dodávky starých zbraní nie je to, čo pomôže bezpečnostnej situácii. Je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že staré zbrane budú zneužité na porušovanie ľudských práv," povedala ČTK hovorkyňa Amnesty International na Slovensku Ingrid Králová.

Ministerstvo obrany oponuje, že v dohode sa afganská strana musela zaviazať, že zbrane neposkytne neoprávneným subjektom. Argumentuje tiež, že materiál má posilniť bezpečnostnú situáciu v Afganistane.

Podobnú vojenská pomoc poskytlo Slovensko minulý rok aj Iraku, keď irackej armáde venovalo prebytočné tankové strely. Nepotrebnú muníciu a zbrane darovalo Afganistanu a Iraku napríklad aj susedné Česko.

Slovensko má v Afganistane takmer 60-člennú ženijnú jednotku. Vláda premiéra Roberta Fica zatiaľ nevyhovela požiadavke NATO, aby presunula vojakov na nebezpečný juh krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu