Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Kašický: O presune vojakov na juh Afganistanu sa rozhodne v marci

ZVOLEN - O presune slovenskej ženijnej jednotky z hlavného mesta Afganistanu na nebezpečný juh krajiny sa rozhodne najskôr v marci budúceho roka.

Jednotka musí byť najskôr doplnená o novú techniku, materiál a jej príslušníci budú absolvovať ďalší výcvik. Povedal to dnes minister obrany František Kašický počas privítania vojakov vracajúcich sa z misie.

"Momentálne nie sú splnené všetky podmienky, aby sme jednotku takéhoto charakteru presúvali na juh Afganistanu," povedal Kašický. Materiál o možnom presune vojakov bude podľa neho vláda posudzovať a konečné rozhodnutie prijme v marci. Zdôraznil, že ženijná jednotka nie je bojový útvar, a preto musí byť najskôr zaistená jej bezpečnosť. Slovenská vláda údajne zvažuje zapojenie vojakov v Afganistane do provinčných rekonštrukčných tímov, zo začiatku však skôr v menšom rozsahu.

Slovenskí ženisti pôsobia v krajine od roku 2004. V súčasnosti sa strieda v polročných intervaloch v misii Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF) 57 slovenských vojakov. K ich úlohám patrilo napríklad odmínovanie medzinárodného letiska v Kábule alebo rekonštrukcia pristávacej plochy vo Fejzábáde.

O presun vojakov približne 700 kilometrov južne od Kábulu požiadalo slovenskú vládu velenie medzinárodných síl a osobne sa zaň prihovoril aj generálny tajomník aliancie Jaap de Hoop Scheffer koncom októbra v Bratislave.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu