Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Mečiar a Fico: Bude hádka kvôli Špeciálnemu súdu?

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Predseda najmenšej vládnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes vyčítal premiérovi a koaličnému partnerovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že sa vzdal myšlienky na zrušenie Špeciálneho súdu. Doteraz vraj Fico likvidáciu súdu podporoval. Zrušenie súdu, ktorý rieši najmä prípady organizovaného zločinu a korupcie politikov, presadzuje vo vláde hlavne ĽS-HZDS.

"Bol (Fico, pozn. ČTK) jednoznačne za zrušenie pri všetkých rozhovoroch, ani raz nebola vyslovená pochybnosť. Inak by sme neboli začínali témy, ktoré nemajú šancu na úspech," vyhlásil Mečiar v diskusnej relácii televízie Markíza. Ficove rozhodnutie zároveň označil za ústretový krok voči opozičným kresťanským demokratom, ktorí sú hlavnými zástancami zachovania súdu.

Premiérova hovorkyňa však na Mečiarove vyjadrenia reagovala vyhlásením, že Robert Fico nikdy jednoznačne nepovedal, že je za zrušenie Špeciálneho súdu. Podľa nej dôkazom toho je aj fakt, že si dal vypracovať analýzu od 33 právnikov a po jej preštudovaní povedal, že je viac dôvodov za zachovanie Špeciálneho súdu ako na jeho zrušenie.

Ako však uviedol Mečiar, skôr ako ĽS-HZDS začala pripravovať návrh, prekonzultovala to aj s predsedom vlády. Ten vraj uistil, že je zrušenie Špeciálneho súdu. "Bol jednoznačne za zrušenie. Ani raz nevyslovil pochybnosť, inač by sme to nepripravili," zdôraznil Mečiar. Fico to povedal podľa Mečiara na Koaličnej rade a aj ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi. "Toto sa partnerom a ministrovi nerobí," vyhlásil Mečiar, keď reagoval na sobotňajšie vystúpenie Fica, v ktorom sa vyslovil proti zrušeniu Špeciálneho súdu. Zároveň dodal, že zmenu Ficovho postoja považuje za jeho prvý ústretový krok ku KDH. "Je to neobvyklé, ak sa takto postupuje," zdôraznil.

Pred ĽS-HZDS sú podľa Mečiara teraz dve možnosti. Prvá, že vláda bude o návrhu na zrušenie Špeciálneho súdu rokovať a zamietne ho, prípadne návrh neodsúhlasí parlament. Druhou alternatívou je možnosť, že na základe Ficovho vyhlásenia ĽS-HZDS návrh stiahne.

Na sobotňajšom sneme Smeru premiér povedal, že je proti likvidácii súdu. Jeho stanovisko v tlači zopakoval aj podpredseda Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák. "Myslím, že toto sa partnerovi (...) nerobí," poznamenal Mečiar.

Za likvidáciu špeciálnych inštitúcií je okrem Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko aj vládna Slovenská národná strana. Naopak opozícia a časť sudcov je za zachovanie súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu