Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Široký: Cítim čiastočné zadosťučinenie za všetky krivdy a nepravdivé výroky

Juraj Široký
Juraj Široký

BRATISLAVA - Bývalý generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie a europoslanec za SDKÚ-DS Peter Šťastný sa musí v médiách ospravedlniť bývalému prezidentovi Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Jurajovi Širokému za dva z dovedna piatich žalovaných výrokov na jeho adresu.

Rozhodla o tom dnes sudkyňa Okresného súdu Bratislava I po viac ako štyroch hodinách civilného pojednávania na ochranu osobnosti. Šťastný však na strane druhej nemusí zaplatiť Širokému v žalobe požadovanú nemajetkovú ujmu vo výške 16.597 eur a keďže Široký uspel len v časti žalovaných výrokoch, bude zase musieť opačne on zaplatiť súdne trovy.

"Cítim aspoň čiastočné zadosťučinenie za všetky krivdy a nepravdivé výroky, ktoré boli na moju adresu povedané. Pán Šťastný, ani jeho právny zástupca nepredložili v súdnom konaní ani jeden relevantný dôkaz, ktorý by potvrdzoval pravdivosť jeho tvrdení. Verím, že tento rozsudok pomôže k očisteniu môjho mena a uľaví aj mojej rodine a priateľom, ktorí boli celou situáciou hlboko zasiahnutí," uvádza sa v stanovisku Širokého, ktoré poskytla PR manažérka spoločnosť Harvard Group Michaela Grendelová.

Šťastný sa musí ospravedlniť Širokému do 30 dní formou platenej inzercie a to v denníku Hospodárske noviny a týždenníku Plus 7 dní. Širokého právny zástupca požadoval ospravedlnenie "za nepravdivé skutkové tvrdenia, ako aj neprimerané a difamujúce hodnotiace úsudky". Dnešný verdikt ešte nie je právoplatný, je možné voči nemu sa odvolať na Krajský súd Bratislava (KS).

Ani Široký a ani Šťastný sa na dnešnom pojednávaní a verdikte nezúčastnili, zastupovali ich právni zástupcovia, v prípade Šťastného exminister spravodlivosti Ján Čarnogurský. Či sa odvolajú, bude známe až po porade s ich klientmi. Bývalý minister pokladá dnešný verdikt za víťazstvo jeho klienta, keďže Široký uspel len v malej časti žaloby. Podľa jeho názoru išlo o dva zo 14 žalovaných výrokov.

Široký od Šťastného na prvostupňovom súde žiadal spomínanú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 16.597 eur. Túto materiálnu satisfakciu chcel použiť na celospoločenské prospešné účely, a to na podporu mládežníckeho hokeja. Žaloval Šťastného za výroky o údajne neefektívnej, netransparentnej štruktúry vedenia SZĽH s otáznym účtovníctvom a financiami, ďalej o jeho údajnej spolupráci s komunistickou Štátnou bezpečnosťou, ale aj o jeho práci v SZĽH a iných, ktoré v roku 2006 publikovali denníky Hospodárske noviny, Šport a týždenník Plus 7 dní.

Žaloba sa týkala napríklad týchto Šťastného výrokov: "... práve v osobe p. Širokého hrozí nášmu hokeju a našej vlasti vážne poškodenie dobrého mena... On je mimoriadne nebezpečný pre modernú demokratickú spoločnosť... On nebol len spolupracovníkom, ale aj tvorcom teroru a atmosféry strachu... Pozrite sa na slovenský futbal, aký je nenormálne skorumpovaný, aj kvôli ľuďom podobným Širokému... Ani k solidarite sa nebudem vyjadrovať. Chcem však povedať, že ak kľúčoví hráči vidia v osobách pána Širokého a generálneho sekretára zväzu pána Nemečka - a teraz citujem - darmožráčov..." a podobne. Šťastný sa však nemusí podľa dnešného rozsudku ospravedlniť za všetky výroky, ktoré navrhoval Široký a jeho právny zástupca.

Široký je tak po dnešnom rozsudku úspešný aj v treťom spore na ochranu osobnosti. Prvý s vydavateľom denníka Šport ŠPORTPRESS sa skončil uzavretím dohody o urovnaní a publikovaním ospravedlnenia J. Širokému v denníku Šport 24. októbra 2008. Druhý s vydavateľom SPOLOČNOSŤ 7 PLUS, s.r.o., sa taktiež ukončil dohodou o urovnaní a publikovaní ospravedlnenia J. Širokému v denníku Plus 1 deň dňa 4. januára tohto roku a týždenníku Plus 7 dní 5. januára tiež tohto roku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu