Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Výbuch v Taliansku: 50 zranených, obetí pribúda!

Výbuch likvidoval obytné domy Zobraziť galériu (8)
Výbuch likvidoval obytné domy

RÍM – Počet obetí po výbuchu vagónov s plynom v talianskom meste Viareggio bude zrejme ešte stúpať. Najmenej 15 ľudí zahynulo a z 50, ktorí utrpeli popáleniny rôzneho stupňa, je 35 zranených vážne a veľmi vážne. Výbuch bol tak silný, že pri stanici sa zrútili dva obytné domy. Za možnú príčinu tragédie označil jeden zdroj zlomenie osy jedného z vagónov.

Výbuch nastal krátko po polnoci asi 200 metrov do stanice v centre 50 tisícového mesta. Štyri zadné vagóny nákladného vlaku z La Spezie do Pisi sa vykoľajili a skvapalnený plyn v nich vybuchol.

Explózia postihla oblasť v okruhu 300 metrov, kde sa podľa očitých svedkov rozpútalo skutočné peklo. Kusy vagónov rozmetaných výbuchom zasiahli niekoľko domov pri stanici. Oblasť ožiarili vysoké plamene, ktoré hltali okolité stavby a autá. Všade sa vznášal hustý dym. Výbuch bol tak silný, že pri stanici sa zrútili dva obytné domy. Tlaková vlna poškodila desiatky menších stavieb a množstvo áut.

Obeťami sú obyvatelia okolitých domov a náhodní chodci, napísala agentúra AFP. Podľa správ sú medzi nimi aj dve deti. Väčšinu obetí zatiaľ nedokázali identifikovať. Niektoré telá boli úplne zuhoľnatené.

„Uvidel som ako k nebu stúpa ohnivá guľa,“ popísal nešťastie očitý svedok. „Potom som počul tri veľké výbuchy, ako keby padli bomby. Vyzeralo to ako keby vypukla vojna.“

Ďalší svedok, keď počul výbuch, vybehol na ulicu. Pred sebou mal plamene a na zemi ležalo zuhoľnatené telo. „Bola to strašná scéna, na ktorú nikdy nezabudnem. S telom sa nedalo nič robiť, len ho zakryť.“

Záchranárom sa krátko pred úsvitom podarilo dostať s trosiek domu tri živé deti. Pátrajú ďalej v rozvalinách. Ráno ich veliteľ oznámil, že väčšinu požiarov uhasili. Z obavy pred ďalšími explóziami evakuovali z okolia stanice asi 2 tisíc ľudí. Už im postavili stany.

Obaja strojvodcovia z vlaku prežili len z ľahkými zraneniami. Teraz ich vypočúvajú. Povedali podľa agentúry AP, že tesne pred vykoľajením zadných vagónov ucítili nejaký náraz. Vlak pred odjazdom z La Spezie kontrolovali a nenašli na ňom žiadne poruchy alebo poškodenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu