Nedeľa27. október 2024, meniny má Sabína, zajtra Dobromila

MIMORIADNE Izrael pokračuje v rozsiahlej ofenzíve: Netanjahu odmieta špekulácie o tlaku z USA

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Pamela Smith, SITA/AP/Hussein Malla)

GAZA/TEL AVIV - Izraelské údery v severnej časti Pásma Gazy v sobotu večer zabili najmenej 22 ľudí, uviedli dnes podľa agentúry AP palestínski zdravotnícki predstavitelia. Izraelská armáda tvrdí, že útočila na ozbrojencov a palestínsku bilanciu obetí spochybnila. Terčom úderov bolo niekoľko domov severne od mesta Bajt Lahíja.

Medzi obeťami je podľa záchrannej služby Pásma Gazy 11 žien a dve deti. Zranených bolo 15 ľudí a je možné, že počet zabitých bude narastať. Mená obetí služba zverejnila s tým, že išlo prevažne o členov troch rodín.

Izraelská armáda uviedla, že vykonala presné údery na ozbrojencov v budove v Bajt Lahíji a že podnikla kroky na to, aby zabránila civilným stratám na životoch. Bilanciu obetí "publikovanú v médiách" armáda spochybnila, no podľa agentúry AP sa bližšie k okolnostiam úderu nevyjadrila.

MIMORIADNE Izrael pokračuje v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Hussein Malla)

Izrael posledné tri týždne vedie v severnej časti Pásma Gazy rozsiahlu leteckú a pozemnú ofenzívu, ktorú zdôvodnil tým, že sa tam jednotky Hamasu preskupili. Pri najnovších bojoch vo viac ako rok trvajúcej vojne z hlavného mesta Gaza utiekli desaťtisíce ľudí a stovky ďalších tam zahynuli.

Netanjahu odmieta špekulácie o tlaku z USA

Izrael v pásme vykonáva každodenné nálety, hoci vedie ďalšiu vojnu proti militantnému hnutiu Hizballáh v Libanone. V noci na sobotu Izrael zaútočil na vojenské objekty v Iráne v odvete za iránsky raketový útok na Izrael z 1. októbra. Irán podporuje Hizballáh aj Hamas.

"Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty," uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Kancelária vyhlásením reagovala na správu izraelskej televízie Channel 13, podľa ktorej Izrael pôvodne plánoval zasiahnuť iránske plynárenské a ropné zariadenia, ale po vytrvalom tlaku zo strany USA svoj plán zmenil a zameral sa výlučne na vojenské objekty.

"Izrael si vopred zvolil ciele útoku podľa svojich národných záujmov a nie podľa amerických pokynov. Tak to bolo a tak to aj bude," píše sa vo vyhlásení kancelárie, ktorá správu televízie poprela a označila za "úplne nepravdivú".

Izraelská armáda podnikla v noci na sobotu útoky na vojenské ciele v Iráne. Útočila v troch vlnách, pričom izraelské médiá krátko pred úsvitom informovali, že svoju operáciu už ukončila.

Generálny štáb iránskej armády informoval, že izraelské stíhačky nevstúpili do iránskeho vzdušného priestoru a rakety dlhého doletu vypálili na ciele v Iráne z oblastí pri hraniciach s Irakom. Podľa armády boli poškodené iba radarové systémy.

Agentúra IRNA s odvolaním sa na oznámenie armády v sobotu večer uviedla, že počet obetí izraelských útokov na vojenské základne v Iráne sa zvýšil z dvoch na štyri.

Viac o téme: USAIzraelLibanonGazaBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu