Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Banky aj polícia varujú pred nebezpečným PODVODOM! Ak vám príde takáto SMS, spozornite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenská banková asociácia upozorňuje ľudí, najmä seniorov, na podvod, ktorý v poslednom období naberá na obrátkach. Kým na začiatku mesiaca cielil na obete cez aplikáciu Whatsapp, v súčasnosti používajú na podvody aj SMS správy. Využívajú aktuálne používaný podvod, ktorý hovorí o strate telefónneho čísla rodinného príslušníka. Právnici aj polícia pred nimi varujú.

„V súčasnosti sa stretávame s novým typom podvodu, kedy podvodníci cielia na seniorov a vydávajú sa za ich rodinných príslušníkov,“ ozrejmuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

archívne video

PZ pre podvody na senioroch spúšťa so Slovenskou poštou preventívny program (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

„Podvodníci zasielajú seniorom podvodné SMS správy, v ktorých informujú seniora, vystupujúc pritom v pozícii jeho rodinného príslušníka, že došlo k zmene telefónneho čísla na strane ich rodinného príslušníka. Najčastejšie ako dôvod uvádzajú poškodenie telefónu a SIM karty. Senior je SMS správou vyzvaný, aby si uložil nový telefonický kontakt na rodinného príslušníka. Následne podvodník rozvíja diskusiu so seniorom a pod vymyslenou legendou tohto informuje, že súrne potrebuje poslať finančné prostriedky," priblížila právnička.

Príklad, ako vyzerá podvodná SMS správa
Zobraziť galériu (4)
Príklad, ako vyzerá podvodná SMS správa  (Zdroj: Slovenská banková asociácia)

Ďatelinková radí, ako rozpoznať podvodnú správu rozpoznáte. V prvom rade pôsobí naliehavo, textácia prechádza z vykania do tykania, je neosobná, až komunikácia s podvodníkom začne prechádzať z nátlakovej formy po agresívnu formu. "Podvodník sa neustále dožaduje zaslania peňažných prostriedkov, výnimkou nie je ani žiadosť o poskytnutie vašich prístupových údajov do elektronického bankovníctva alebo citlivých údajov o platobnej karte," vysvetľuje.

Okrem toho je podvodná správa zvyčajne odoslaná zo zahraničného telefónneho čísla. "Seniori, buďte vnímaví a opatrní, akékoľvek správy a informácie, ktoré obdržíte z neznámeho telefónneho čísla a od neznámej osoby si vždy overujte. Neposkytujte citlivé údaje o platobnej karte alebo prístupové kódy do elektronického bankovníctva tretím osobám. Ak poukážete peňažné prostriedky v prospech neznámeho účtu, dostať sa k nim môže byť problematické. Zväčša ide o zahraničné účty, kde sú peniaze po ich pripísaní okamžite vyberané,“ apeluje Ďatelinková.

Tieto podvodné správy chodia aj na Whatsappe, upozornila polícia

V podobnom znení chodí obetiam správa od podvodníkov aj priamo v aplikácii Whatsapp, na ktorú sa podvodníci v sms často odkazujú. "Vzhľadom na to, že ide o zahraničné telefóne číslo taktiež predpokladáme, že tieto strojové správy sú produktom organizovaných skupín zo zahraničia. Podvodníci rátajú s tým, že element zahraničia zabezpečí ich beztrestnosť," informuje polícia.

Banky aj polícia varujú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Polícia radí, že ak vám takáto správa na Whatsappe či v sms príde, v prvom rade treba kontaktovať vaše dieťa, či je v poriadku a dopytujte sa, či niekto nemanipuloval s jeho telefónom a či má telefón pri sebe. "Ak neodpovedá, počkajte na osobný kontakt. V žiadnom prípade neodpovedajte na správu a nebodaj neposielajte svoje údaje z karty alebo peniaze," dodáva polícia s tým, že sa potvrdí, že ide o podvod, správu ignorujte a číslo si zablokujte.

Viac o téme: PodvodSmsSenioriSlovenská banková asociácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu