Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

Miliardový podvod v Česku! Chýbajú stovky tisíc produktov Apple: Po podnikateľovi sa zľahla zem

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Českom v týchto dňoch opäť otriasa podvod obrovských rozmerov. Zo skrachovaného obchodu Mamut údajne zmizlo viac ako 100-tisíc iPhonov a 360-tisíc slúchadiel značky Apple. To spôsobilo značné škody aj veľkým spoločnostiam, akými sú T-Mobile a J & T Leasing, ktoré vaj prišli o miliardy korún. Tie tvrdia, že za podvodom stojí podnikateľ Břetislav Janoušek, po ktorom sa však akoby zľahla zem.

Podľa auditu, ktorý vykonala spoločnosť KPMG, firmy Břetislava Janouška odoberali produkty značky Apple cez e-shop Mamut, no za ne neplatili. Výsledkom je bankrot Mammothu, prevádzkovateľa e-shopu Mamut, a škody v stovkách miliónov korún pre spoločnosť Plus4U, ktorá je vlastníkom skrachovaného e-shopu Mamut. Medzi zmiznutými produktmi bolo údajne 107-tisíc iPhonov a 361-tisíc slúchadiel.

Podľa právnika Plus4U Jaromíra Cisára vyplýva z forenzného auditu Plus4U dôvodné podozrenie, že značná časť dodávanej elektroniky vôbec neexistovala a figurovala iba na papieri. Jeden identický kus tak mal byť údajne fakturovaný až osemkrát. To dodávateľské firmy J & T leasing a T-mobile odmietli.

archívne video

Upratovačka vo firme kradla peniaze, hotovosť si schovala do intímnych partií! (Zdroj: Policie České republiky)

Medzi podvedenými sú aj veľké spoločnosti

J&T Leasing a T-Mobile sú najväčšími veriteľmi Mammothu a spolu prihlásili v konkurze pohľadávky za zhruba sedem miliárd korún. T-Mobile vzal v septembri pohľadávku 1,47 miliardy Kč späť a znížil svoj nárok proti Mammothu na 3,2 miliardy Kč. Konkurzný správca súčasne proti spoločnostiam a osobám okolo Plus4U a skupiny Unicorn vrátane majiteľa Vladimíra Kovářa aj proti J & T Leasing a T-mobile začal súdne spory, v ktorých požaduje vrátenie platieb v súhrne za viac ako 1,6 miliardy Kč.

"Väčšina našich pohľadávok je uznaných a nespochybniteľných, zariadenie bolo preukázateľne dodané najmä od prémiových Apple resellerov. Zariadenie malo podľa platnej zmluvy končiť práve u zamestnancov a ďalších spolupracovníkov skupiny Unicorn. J& T Leasingová spoločnosť dodržala svoje záväzky v plnej výške a spoločnosti Mammoth dodala tovar, za ktorý však nedostala dohodnuté plnenie," oznámila v reakcii pre ČTK hovorkyňa J & T Leasingu Monika Veselá.

Spoločnosť T-Mobile podľa svojej hovorkyne Patricie Šedivej stále trvá na tom, že sa T-Mobile stal obeťou sofistikovaného podvodu spáchaného organizovanou skupinou osôb okolo podnikateľa Vladimíra Kovářa a jeho spoločností zo skupiny Unicorn, ktorá mala byť pôvodne dôveryhodným garantom spolupráce.

"Pripomíname, že spoločnosti zo skupiny pána Kovářa uvádzali pána Janouška ako člena svojho top manažmentu, svojho marketingového riaditeľa, osobu oprávnenú rokovať a uzatvárať zmluvy za spoločnosť a dokonca ako obchodného riaditeľa spoločnosti Plus4U, ktorý bol priamo riadený pánom Jánom Jarošom (generálnym riaditeľom Unicornu). Až na jar 2023 začal koncern Unicorn pána Janouška zo svojich webových stránok mazať a dištancovať sa od neho, aby následne spoločnosť Plus4U vo svojom vyhlásení z 20. júna 2023 výslovne priznala, že Janoušek bol členom top manažmentu skupiny Unicorn," oznámila ČTK hovorkyňa T-mobilu Patrície Šedivá.

Podľa právnikov Plus4U časť dodávok tovaru chodila Janouškovým firmám, a nie do Mammothu. Mammoth sa tak cíti byť v podvode poškodenou stranou a za vinníka označuje Janouška a jeho firmy.

Po podnikateľovi sa akoby zľahla zem

Janoušek podľa hovorcu Plus4U Jána Charváta do Unicornu nikdy nepatril a iba sa niekoľkokrát zúčastnil na rokovaní top manažmentu ako zdroj nápadov na obchodné príležitosti. Po prevalení celej kauzy je Břetislav Janoušek nezvestný, akoby sa po ňom zľahla zem.

Predseda predstavenstva Unicorn Systems Ján Jaroš uviedol, že od začiatku bola kauza spájaná so spoločnosťou Unicorn, tej ale Mammoth nepatrí od roku 2006, keď ho predal vtedajšej sesterskej firme Vigour, neskôr premenovanej na Plus4U. Plus4U vedie Vladimír Kovář mladší, ktorý je synom rovnomenného vlastníka Unicornu. Jaroš doplnil, že zamestnancom Unicornu nesmerovali žiadne dodávky zariadení od Mamutu.

"Stali sme sa obeťou podvodu, rovnako ako T-mobile či J & T. Jednotlivé dodávky sa v mnohých prípadoch jeden až dva mesiace údajne dodávali, a potom bola len vystavená faktúra, ktorá mala rozpísané splátky s tým, že prvý mesiac či dva boli zadarmo. Takže podľa účtovníctva bolo možné prípadný problém vidieť až štyri až päť mesiacov po údajnom dodaní tovaru. Akonáhle sme problémy zistili, začali sme okamžite konať,“ dodal Kovář.

Viac o téme: T-MobileMamutApplePodvodJ & T Leasing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu